szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be az állami végkielégítések 2 millió forint feletti részét sújtó 98 százalékos különadó eltörlése érdekében.

A kétmillió forint feletti végkielégítésekre vonatkozó különadó október 1-jétől lép életbe, de hatálya már a 2010. január 1-jétől kifizetett összegekre is vonatkozik. A Kiss Péter, Gúr Nándor és Lamperth Mónika szocialista országgyűlési képviselők által jegyzett törvényjavaslat azonban teljes egészében eltörölné a különadó ezen formáját, amelyet a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag vezetett be a közszférában. 

Az MSZP szerdai közleményében úgy fogalmaz, hogy a kormány már eddig is túllépte a demokrácia kereteit azzal, hogy szakmai és egyéb indokok nélkül, adott esetben törvénytelenül rúgott ki sok évtizedes gyakorlattal rendelkező személyeket. Az MSZP szerint a kormány a különadóval a 20-30 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozóktól is elveszi juttatásaik egy részét, akik ezt követően koruknál fogva ráadásul kisebb eséllyel találhatnak új munkahelyet. A kabinet azon elbocsátottak megélhetését is veszélyezteti, akik nem kötöttek külön szerződéseket, továbbá soha nem volt választásuk abból a szempontból, hogy mennyi végkielégítést kapnak, sőt sok esetben arra sem volt módjuk, hogy kivegyék a nekik járó éves szabadságot - írják a szocialisták.

A párt szerint mindezen túl az adókötelezettség visszamenőleges hatályú alkalmazása sérti a jogbiztonság alkotmányos követelményét. "Jogállamban egy elkobzó jellegű, minden érintettet egyaránt büntető jellegű törvény hatályba lépése nem megengedhető" - jegyzik meg a szocialisták, hozzátéve, hogy a "jó erkölcsbe ütköző szerződésekkel szemben viszont minden egyedi esetben fel kell lépni a közérdek érvényesítése érdekében". 

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján ugyanakkor arról számolt be, hogy az MSZP az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok dolgozóira is kiterjesztené a kétmillió forintos bérplafont és a végkielégítések 98 százalékos különadóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Számolja ki, mennyit kell adóznia a végkielégítése után!

Az utóbbi időben több egymásnak ellentmondó szakértői vélemény látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy kettő vagy négymillió forintig adómentes-e a végkielégítés. De Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője, továbbra is ragaszkodik saját jogértelmezéséhez, mely szerint 4 millió forintig nem kell különadót fizeti a végkielégítés után. Ezzel számol az Adózóna új kalkulátora is.

MTI Vállalkozás

Adóváltozások augusztus 1-jétől: Schmitt aláírta a csomagot

Augusztusban megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra vonatkozóan, visszamenőlegesen csökken a társasági adó, szeptemberben pedig a közszférában életbe lép a bérplafon, és különadót kell fizetniük a bankoknak - egyebek mellett ezt tartalmazza a Schmitt Pál államfő által aláírt gazdasági és pénzügyi törvénycsomag.

Hírek

Végkielégítés és különadó – hogyan kell számolni?

Különadómentes a havi egymillió forint alatti jövedelmek alapján fizetett végkielégítés, amennyiben nem haladja meg a 4 hónapot. Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken terjesztették be. De kiknek kell 98 százalékos különadót fizetnie és mekkora összegtől?

MTI Itthon

A pedagógusok az államfőhöz fordulnak a 98 százalékos különadó miatt

Az államfőhöz fordul előzetes normakontrollért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a végkielégítéseket kétmillió forint felett 98 százalékos különadóval sújtó törvénymódosítás miatt - jelentette be Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

hvg.hu Vállalkozás

A végkielégítés 4 milliós plafonja: melyik a helyes jogértelmezés?

A Nemzetgazdasági Minisztérium vitatkozik azzal a jogszabály-értelmezéssel, mely szerint 4 millió forintig különadó-mentes a végkielégítés. Csakhogy Angyal József okleveles adószakértő szerint a kihirdetett törvény egyértelműen fogalmaz, mégha a jogalkotó szándéka eredetileg más is volt.