szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valóban Horváth Árpád hangja hallható azon a hangfelvételen, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a Népszava, a férfi provokációt sejt a történtek mögött és bocsánatot kér kijelentéseiért a gyanúba kevert szombathelyi fideszes képviselőktől. Utóbbiak zsarolásról beszélnek.

Szakály Gábor, a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselője szerint az ő és pártja "lejáratására kreált", pénteken nyilvánosságra került "zsaroló hangfelvétel" azt bizonyítja, hogy "a választási kampány finisében a szocialisták elvesztették a józan eszüket".

A politikus közleményében kitér arra, hogy a múlt héten az éjszakai órákban, egy ismeretlen személy telefonon megzsarolta azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, és ha továbbra is a politikában akar "virítani", szedjen össze "két métert". A hívást követően azonnal feljelentést tettem a rendőrségen - szögezi le Szakály Gábor.

Úgy értékeli, a Népszava által pénteken nyilvánosságra hozott újabb felvételen szereplő vállalkozó bocsánatkérő nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy az ügy hátterében egy bűnszervezetben elkövetett zsarolás és politikai lejárató kampány áll. A hangfelvételben foglaltakat visszautasítom, és cáfolom.

A tegnapi hangfelvételről bebizonyosodott, hogy hamisított, hiszen azon nem a Savaria Rehab-Team Kft. dolgozója beszél. Már csak az a kérdés, hogy ki áll a zsaroló bűnszervezet hátterében. Ennek kiderítése már a nyomozó hatóságok feladata - írta újabb közleményében a képviselő.

A Népszava egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva csütörtökön azt állította: egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak. A lap pénteken újabb cikket közölt, online kiadásának honlapján pedig újabb hangfelvételt tett közzé, amelyen egy szombathelyi vállalkozó a két fideszes képviselőhöz kér "beajánlást".

A "beajánlóként" szerepeltetett férfi, Horváth Árpád, jogi képviselője útján azt közölte: az ő hangja hallható a pénteken nyilvánosságra hozott hangfelvételen, de provokációt sejt a történtek mögött és bocsánatot kér kijelentéseiért a gyanúba kevert szombathelyi fideszes képviselőktől.

A Népszava közlése szerint a "beajánló" - aki állítása szerint Szakállyal együtt plakátolt, de Martonnal is jó kapcsolatot ápol - a hangfelvételen azt ecseteli, hogyan lehet nagyot szakítani a közpénzekből. A felvételen Árpiként hallható férfi azt mondja a fideszes politikusokról: "nem kell félni, elvásik minden. Most négy évig ők lesznek a királyok". A képviselőknek juttatandó tíz százalékról pedig azt mondja: "nem kell aggódni, nem az ő pénzük, hanem a városé".

A Pobjákunik Péter szombathelyi ügyvéd által az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat szerint Horváth Árpádot egy általa már korábbról ismert vépi lakos kereste meg azzal, hogy a tulajdonában van több millió forint értékű műanyag ablak, amiket szeretne a Savaria Rehab-Team Kft. részére eladni.

Ezen a beszélgetésen hozta szóba ez az ember Marton Zsolt és Szakály Gábor fideszes önkormányzati képviselők nevét és velük kapcsolatban korrupcióra utaló kérdéseket tett fel, illetve állításokat fogalmazott meg, amelynek "valótlan és sértő kijelentéseire Horváth Árpádtól várt megerősítést". Ezen túlmenően a beszélgetés során folyamatosan Marton Zsoltra és Szakály Gáborra terelte a szót, "róluk akart negatív dolgokat hallani".

Horváth Árpád állítása szerint akkor még nem tudta, hogy a beszélgetésüket a férfi rögzíti, szerinte az egész beszélgetés egy provokáció volt, amelynek célja az érintett képviselők lejáratása volt. Szerinte azt csak később hozták a tudomására, hogy a beszélgetésről felvétel készült és azt nyilvánosságra fogják hozni.

Horváth Árpád az ügyvéd által hitelesített nyilatkozatban kijelentette: soha nem állt szerződéses kapcsolatban a Savaria Rehab-Team Kft.-vel, mint ahogyan Szakály Gábor és Marton Zsolt képviselőkkel sincs semmiféle magánjellegű, vagy üzleti kapcsolata.

Az ügyben az érintett képviselők és az MSZP is feljelentést tesz, az önkormányzat pedig belső vizsgálatot indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Iron Maiden

Jön az Iron Maiden

Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Mészáros majdnem hatmilliárdért javít ivóvízminőséget

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek