szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választási informatikai rendszer kiállta a főpróbát, megfelelően működött - jelentette ki az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője pénteken újságírók előtt.

Jackli Tamás elmondta, a választási apparátus is felkészült, hogy a jövő vasárnapi választáson alkalmazni tudja a gyors tájékoztatást szolgáló számítógépes rendszert. Az érintettek nemcsak a rendszer működését, hanem terhelhetőségét is ellenőrizték, továbbá gyakoroltatták annak használatát is.

A szóvivő közlése szerint a főpróbán kétezer településen 4400 köztisztviselő és 10 742 jegyzőkönyvvezető vett részt; ők vitték be a tesztadatokat az informatikai rendszerbe, hogy modellezzék a jövő vasárnapi feladatokat. A próbán 18 központi szintű és 18 területi szerver működését is ellenőrizték, továbbá tesztelték az úgynevezett vészhelyzeti megoldásokat is. Ezekre akkor van szükség, ha áramszünet van valamelyik településen, vagy ha például az informatikai rendszert helyben kezelő rosszullét miatt nem tudja ellátni a feladatát.

A szakemberek tesztelték azt is, hogyan működik majd jövő vasárnap az interneten a "napközbeni jelentés"-funkció, amelyből az derül majd ki, hogy a meghatározott időpontokban milyen volt a szavazói részvétel a településeken. Az informatikai rendszer csak a gyors és pontos tájékoztatást szolgálja, ám az eredményt nem ennek alapján állapítják majd meg, hanem a hivatalos, "papíralapú" jegyzőkönyvek alapján.

Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke arra a kérdésre, milyen biztonsági intézkedéseket tettek az informatikai rendszer védelmében, arról beszélt: az üzem- és az adatbiztonságot kell garantálniuk október 3-án, ám azok részleteit - épp a biztonság érdekében - nem hozhatják nyilvánosságra.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az integrált választási szolgáltatási rendszer zárt, különböző biztonsági elemekkel és tűzfalakkal védett, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a bevitt adatokhoz. Ugyanakkor a külvilág, az érdeklődők felé biztonságos, szolgáltatásképes tájékoztatást nyújt a választások összesített adatairól - tette hozzá Ignácz István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

A szolgálati jogviszony miatt nem dolgozhat tovább együtt Dézsi Csaba András és a felesége

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban