szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint nincs alkotmányozási kényszer - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alapvető jogok és kötelességek munkacsoportjának alakuló ülése után kiemelte: pártja szerint egy új alkotmány megírásához hosszabb folyamatra lenne szükség, emellett pedig arra, hogy ne szűkítsék be a vita terét.

A Fidesz számára a nemzeti együttműködés és a nemzeti konzultáció a "velük egyetértőkkel való konzultációt" jelenti - értékelte. Schiffer András közölte: az LMP azt szeretné, ha egyrészt az új alkotmányban a jövő generációk érdekei, a jövő nemzedékek jogai megjelennének, valamint megjelenne az alaptörvényben a lakhatáshoz való jog a szociális jogok között. Mint mondta, az LMP szerint az Alkotmánybíróság által kifejlesztett "láthatatlan alkotmány", azaz a húszéves joggyakorlat megfelelő mögöttes tartalom ahhoz, hogy módosításokkal a jelenlegi alapjogi katalógust az új alkotmány átvegye.

Tordai Bence választmányi szóvivő azzal kapcsolatban, hogy hétfőn az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nyílt levelében azt írta, hogy ellenzéki pártoknak nem kellene részt venniük az alkotmány előkészítésben, azt mondta: az LMP nagyra tartja a civil szervezet véleményét, azonban nem ért egyet vele. "Az LMP konstruktív, de nem balek" - fogalmazott a politikus, majd hozzátette: a párt mindaddig részt vesz az alkotmány előkészítésében, amíg az látszik, hogy vita eredményeképpen jön létre az alkotmány.

"Ha egyszer csak az történik, hogy Orbán Viktor valahonnan küld egy levelet, és abban meg van írva egy új alkotmány, akkor mi felállunk, felborítjuk az asztalt, és elkezdünk tüntetéseket szervezni" - jelentette ki Tordai Bence. Az LMP által véleményezésre felkérni javasolt Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Társaság a Szabadságjogokért is azt jelezte az alkotmány-előkészítő testületnek, hogy nem vesz részt az új alkotmány előkészítésének folyamatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében