szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik szegedi polgármesterjelöltje visszalépett a jelöltségtől, és arra kéri a „nemzeti érzelmű szavazókat”, hogy voksukkal B. Nagy Lászlót, a Fidesz polgármesterjelöltjét támogassák október 3-án.

„A nemzeti oldal nem kockáztathatja, hogy az MSZP mutyizása fennmaradjon Szegeden, így a leszerepelt polgármesternek, Botka Lászlónak mennie kell” – idézi Keresztúri Farkas Csabát a szegedma.hu. A Fidesz-közeli hírportál a bejelentés után azonnal interjút közölt a Jobbikos politikussal, amelyben a visszalépés okairól, valamint a Fidesz és a Jobbik együttműködéséről kérdezték. Keresztúri szerint, mivel a győzelemre reális esélye nincs, visszalépésével Botka László leváltását kívánja segíteni.

Keresztúri az interjúban hangsúlyozta, hogy a Fidesz jöltjét, B. Nagy Lászlót alkalmasnak tartja arra, hogy elindítsa Szegedet a gazdasági fejlődés útján. A politikus azonban arra kérte a szegedieket, hogy október 3-án szavazzanak a Jobbik egyéni jelöltjeire a városban, hogy minél erősebb frakciót alakíthasson a közgyűlésben a párt. A Jobbik jelöltje a szegedma.hu-nak azt mondta, hogy egyéni döntést hozott, nem egyeztetett a Fidesszel, mielőtt visszalépett.

Keresztúri Farkas Csaba visszalépéséről közleményt adott ki, amelyben felszólította a Fidesz miskolci polgármesterjlöltjét, hogy lépjen vissza a Jobbik javára. Közleményében így fogalmaz: " (...) bejelentem, hogy önként és egyoldalúan visszalépek a polgármester-jelöltségtől. Egyúttal felszólítom Miskolc város fideszes polgármesterjelöltjét, hogy kövesse példámat, és járjon el igaz hazafiként, hogy nemzetrontó polgármesterek ne maradhassanak hatalmon".

Keresztúri visszalépéséről a Jobbik mai szegedi sajtótájékoztatóján még nem esett szó, sőt a Délmagyarország című szegedi napilap szervezte polgármesterjelölti vitán, szeptember 27-én Keresztúri még azt mondta: „nem képzel olyat", hogy visszalépne. Arra a kérdésére, hogy rajta lesz-e a szavazólapon Keresztúri Farkas Csaba neve, Tóth Péter a párt szegedi elnöke a kampányzáró sajtótájékoztatón még igennel válaszolt - írja a Délmagyarország.

A Jobbikos jelölt visszalépését megelőzően jelent meg a városban egy felmérés, amely Botka László győzelmét jósolta Szegeden. A közvéleménykutatást végző Innoratio Kutatóintézet felmérése szerint a szegedi közgyűlésben még többségbe is kerülhet az MSZP. Eszerint a biztos szavazó pártválasztók 54,62 százaléka Botka László jelenlegi polgármestert, az MSZP jelöltjét, 41,15 százaléka pedig B. Nagy Lászlót, a Fidesz szegedi polgármesterjelöltjét támogatná a vasárnapi önkormányzati választáson. A szegedi cég szeptember 10-23 között, 503 véletlenszerűen kiválasztott szegedi lakos megkérdezésével készítette reprezentatív felmérését, melynek hibahatára 4,5 százalék. A közgyűlési helyekért folyó versenyben szorosabb eredményt mutattak ki. Az MSZP jelöltjeire a biztos szavazók 43,5, a Fidesz jelöltjeire 41,87 százaléka szavazna. A Jobbik támogatottsága 5,28 százalék, az LMP-é 3,4 százalék. Ez volt az első felmérés, amely komolyabb MSZP sikert jósolt a városban, de abban minden elemző egyetért, hogy Szegeden lesz a legszorosabb a verseny az MSZP és a Fidesz között október 3-án.

A Jobbikos jelölt bejelentésére a Fidesz-KDNP közleményben reagált. A pártszövetség azt közölte, hogy Kriza Ákos Miskolcon nem lép vissza a Jobbik javára. "Kriza Ákos, a Fidesz-KDNP miskolci polgármesterjelöltje október 3-án vállalja a megmérettetést. Programját, amely a kormány támogatását is élvezi, a miskolciakkal együtt dolgozta ki, és ez kötelezi" - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Bár kicsi az esély rá, de a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megél és fertőzhet a koronavírus

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban

Hétfőtől több település iskoláit is bezárják Montenegróban