szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A MAL Zrt. szerint természeti katasztrófa történt, tárgyalnak a biztosítóval, és 30 millió forintot ajánlottak fel a károsult településeknek.

A védelmi bizottság üléséről távozó Tolnay Lajos, a MAL Zrt. igazgatósági tagja, a MAL Zrt. 40 százalékos tulajodonosa (aki a 100 leggazdagabb magyar listáján a  21. helyen áll) azt mondta: nem érzik felelősnek magukat, betartottak minden technológiai szabályt. Azt is elmondta: valójában nem a vörösiszap, hanem az azt elfedő lúgos víz ömlött a településekre.

Bakonyi Zoltán a hvg.hu kérdésére, miszerint miért nem volt elérhető eddig, először úgy válaszolt, ő elérhető volt, majd helyesbített, miszerint rendőrségi kihallgatáson volt. A kérdésre, miszerint Gyurcsány Ferencnek mi köze van a timfölygárhoz, azt mondták: nem tuljadonos, csupán beszállító.

Bakonyi Zoltán, a timföldgyár igazgatója azt is mondta: a vörösiszap nem mérgező, persze fürdeni nem kell benne. Az is elhangzott, hogy az átszakadás előtt egy órával ellenőrizték a tározót, bemérték, de nem észleltek semmit. (Lapunknak egy ott élő ember erre reagálva azt mondta: hetek óra keringenek pletykák a szivárgásról.) Azt is megkérdezték tőle, hogy az érintett településekre jószívvel beköltözne-e a gyermekeivel, erre igennel válaszolt, hozzátéve, hogy ő nem szokott maszkot viselni, amikor a tározóhoz megy.

©

A cégvezető szerint a vörösiszaptól "nem kell félni", nem okoz sérülést, mert az enyhe savas hatás vízzel érintkezve elmúlik, így ha valakinek a bőrére kerül, "lemosás után veszélytelen". Újságírók többszöri kérdésére, hogy akkor miért került több mint száz ember égési sérülésekkel kórházba, és miért vannak többen életveszélyes állapotban, úgy válaszolt: elképzelhető, hogy nagyon nagy mennyiségben, nagyon sokáig érintkeztek a szerinte nem radioaktív anyaggal, majd ismét kijelentette: "semmilyen tekintetben nem veszélyes, és nem ártalmas anyagról van szó, nem okoz maradandó károsodást". Bakonyi Zoltán elmondta, hogy a vörös szín az iszapban egyszerű festék, amelyet a téglagyártás során is használnak. A házfalakról mosással könnyen eltávolítható.

A kérdésre, hogy a többmilliárdos kár hogy érinti a céget, Tolnay Lajos azt mondta: van biztosításuk, bár az nem harmadik félre, hanem a cég vagyonára vonatkozik. Ugyanakkor tárgyalnak a biztosítóval, mert véleményük szerint ez természeti katasztrófa. Emellett pedig úgy vélik: a keletkezett kár jóval kisebb mint  a környezetvédelmi államtitkár által emlegetett 10 milliárd forint. Azt ugyanakkor elismerék, hogy hasonló katasztrófáról még ők sem hallottak.

Azt is hangsúlyozták: a gyárat nem állították le, csupán egy termelési egységet, de azt is szeretnák újraindítani. Ezzel egy időben azt is bejelentették, hogy dolgozóikat a kármentesítési munkálatok "rendelkezésére bocsátják", illetve 30 millió forintot ajánlottak fel a károsult településeknek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nagyítás

Így néz ki a vörösiszap után Devecser és környéke – Nagyítás-fotógaléria

Négyen meghaltak, több mint százan megsérültek és többen eltűntek, amikor hétfőn az Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd. Híreinket és Nagyítás-galériánkat folyamatosan frissítjük.

hvg.hu Itthon

Iszapkatasztrófa: hírek és fotók percről percre

- Kilenc ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Később kiürítették Kolontárt, mert megroggyant az átszakadt gát. A falu elé öt méter magas védőgátat emeltek.

- Elrendelték az alumíniumüzem leállítását, de október 15-én késő délután újra megindult a termelés az 1100 embernek munkát adó vállalat timföldgyárában.

- A vállalat képviselői szerint ők nem hibáztak. Orbán Viktor október 11-én a parlamentben bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, és a vállalatot állami felügyelet alá vonják. A rendőrség a vállalatvezetőt azzal gyanúsítja, hogy a cég katasztrófatervében elmulasztotta kidolgozni, mi a teendő gátszakadás esetén, az igazgató szerint azonban ezt semmilyen hatóság nem is kérte tőle soha. A vezérigazgatót szerdán a bíróság szabadon engedte. Október 15-én meggyanúsították a vállalat műszaki szolgáltatási igazgatóját, Deák Józsefet is.

- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke, a visszamaradó szemcsék lúgos vízzel keveredő elegye - maró hatású anyag. Megszáradva, por alakban a légutakba jutva irritációt okoz.

- A lúgos víz a Torna patakon keresztül a Marcalba került, amelynek élővilágát kipusztította.

A képekre kattintva megnézheti galériáinkat, alattuk pedig legfrissebb híreink sorakoznak.

Vám- és áfamentességgel segítik a koronavírus-járvány elleni küzdelmet

Vám- és áfamentességgel segítik a koronavírus-járvány elleni küzdelmet

Valami változott: vannak, akiknél az Apple már nem ragaszkodik a 30 százalékos sáphoz

Valami változott: vannak, akiknél az Apple már nem ragaszkodik a 30 százalékos sáphoz

A belgák döntöttek: törlik a focibajnokság hátralévő részét

A belgák döntöttek: törlik a focibajnokság hátralévő részét