szerző:
MTI

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében hétfőn történt iszapömlés ügyében, mivel semmi nem utal arra, hogy annak természeti oka lett volna, így feltehetően emberi hiba okozta a katasztrófát.

"A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának" - mondta a kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság budapesti ülése után, kedden, hozzátéve, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. "Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az erre irányuló vizsgálatok a kárelhárítással párhuzamosan zajlanak.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor kormánya és a saját nevében őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, továbbá a kabinet együttérzését fejezte ki a sérülteknek is és mindazoknak, akik elvesztették otthonukat, vagy bármilyen más módon bajba kerültek. Kifejtette: a kormány a katasztrófa nyomán a szükséges döntéseket kellő időben meghozta, azokat azonnal foganatosította, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentők és a tűzoltók pedig haladéktalanul megkezdték a mentést, a veszélyek elhárítását. "A munkájukat a mai értékelésen odaadónak találtuk" - tette hozzá.

Az elkeseredés és a bizonytalanság érthető, minden ilyen helyzettel együtt jár a pánikveszély - emelte ki Orbán Viktor arra kérve az állami vezetőket: nyomatékosítsák a szolgálatot teljesítő, állami alkalmazásban állók felé, hogy az állam embereinek higgadtaknak kell maradniuk. A koordinációs bizottság ülésén meghallgatták a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek delegáltjaiból létrejött ad hoc bizottság jelentését is - tájékoztatott Orbán Viktor. Közölte, a rendőrség a katasztrófa bekövetkezésétől mostanáig mintegy 340 embert mozgósított és vezényelt a helyszínre. Eddig 123 sérültet láttak el. A miniszterelnök megerősítette, semmilyen sugárzásveszély nincs a környéken.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) felelősségbiztosítása nem terjed ki a károsultakra, azaz "a biztosító senkinek nem fog fizetni a vállalat által kötött biztosítás alapján". Kiemelte ugyanakkor, hogy a cég százezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak, és kijelentette, hogy a kormány senkit sem fog magára hagyni.

Télre mindenkinek fedél lesz a feje fölött, mindenki megfelelő ellátást kap, és mindenki bízhat benne, hogy a kára meg lesz térítve - összegzett, hozzátéve, hogy a kártérítés részleteit az alapos kárfelmérés után tudják ismertetni. Az üzem esetleges zár alá vételére vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy felelt: termelő üzemről van szó, ha nem termel, képtelen előállítani azt az értéket, amiből kártérítést tud fizetni. Hozzátette, hogy a termelést átmenetileg felfüggesztették, a hétvégén dől el, hogy újraindítható-e. Fontosnak nevezte, hogy a baleset nem a termelési folyamatból, hanem a melléktermék tárolási körülményeiből fakadt.

A vörösiszap egészségügyi kockázatairól szólva Pintér Sándor azt mondta: veszélyes anyagról van szó, amely égési sérülést, szembe kerülve akár vakságot okozhat. "Fürödjön meg benne, és akkor megtudja, hogy veszélyes-e" - reagált a belügyminiszter arra, hogy a MAL Zrt. vezetőjének közlése szerinte a vörösiszap nem veszélyes az emberekre.

Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy a többi tározót környezetvédelmi szakemberek vizsgálják, ugyanakkor kiemelte, hogy a most átszakadt tározót is rendszeresen ellenőrizték. Hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni - fogalmazott. A belügyminiszter arra is kitért, hogy a felszín alatti vízkészlet nem szennyeződött, a felszíni vizeket pedig folyamatosan vizsgálják. Mint mondta, minden erővel azért dolgoznak, hogy a Dunába ne jusson szennyeződés, és ennek elkerülésére jó esély van. A kormányzati intézkedésekről szólva közölte, hogy a vidékfejlesztési miniszternek utasítási jogot adtak a termelőket ért károk felmérésével és az ott keletkezett veszélyhelyzet elhárításával kapcsolatban.

Orbán Viktor végezetül nyomatékosan kérte a helybelieket, hogy ne fogyasszanak helyben termelt élelmiszereket, akkor sem, ha azok teljesen egészségesnek látszanak, mert olyan szennyeződés lehet rajtuk, amelyek "borzalmas betegségeket okozhatnak". A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Iszapömlés: a Jobbik törvénymódosításokat kezdeményez

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő jogszabály-módosításokat kezdeményez, hogy ne fordulhasson elő a kolonári vörösiszap-tároló gátszakadásához hasonló katasztrófa. Már Illés Zoltán államtitkárral is egyeztetett, aki szóban támogatta elképzeléseit.

MTI Itthon

Iszapömlés: megnémultak a védelmi bizottság tagjai

Akadémikusokkal, egyetemi professzorokkal és ökológusokkal ülésezik a védelmi bizottság kedd délután az ajkai zagytározó sérülése miatt bekövetkezett katasztrófahelyzet kapcsán, a vörösiszappal elöntött Kolontár településen.

A Mol is belevág a hidrogénes autózásba

A Mol is belevág a hidrogénes autózásba

Fotó: Részegen nekihajtott a villanyoszlopnak, ennyi maradt a Mercedesből

Fotó: Részegen nekihajtott a villanyoszlopnak, ennyi maradt a Mercedesből

Megkezdődött a fővárosi patkányirtás

Megkezdődött a fővárosi patkányirtás

Mi ez a furcsa szerkezet a Google főoldalán? És ki az a Willem Einthoven?

Mi ez a furcsa szerkezet a Google főoldalán? És ki az a Willem Einthoven?

Visszavonul a Veszprém sztárja

Visszavonul a Veszprém sztárja

Van egy alig látható buktató a csok-szabályokban, amin borulhat a támogatás és a hitel

Van egy alig látható buktató a csok-szabályokban, amin borulhat a támogatás és a hitel