szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik - tájékoztatta a Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerdán a helyszínen az MTI-t.

Tili Károly (független) közlése szerint a Magyar Biztosítótársaságok Szövetsége (Mabisz) a Generali, a Groupama és az Aegon biztosítót jelölte ki arra, hogy haladéktalanul kezdjék meg a kárfelmérést.

A polgármester szerda reggel találkozott is az egyik társaság képviselőivel, akik kezdetben a jövő hétre ígérték a kárfelmérés első munkafázisát, de a településvezető azt várja, hogy már csütörtök reggel kezdjék meg a felmérést és a kártalanítást.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) az érintett lakosok nevével juttatják el az információt a károkról, amelyeket egy központi alapból is enyhíteni fognak - mondta a polgármester. Arra a kérdésre, hogy a Kolontár elöntött részén lévő házak - amelyek között több felújított és félkész is van - biztosítva vannak-e, Tili Károly nem tudott válaszolni, mondván: erről a tulajdonosok még nem nyilatkoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Így néz ki a vörösiszap után Devecser és környéke – Nagyítás-fotógaléria

Négyen meghaltak, több mint százan megsérültek és többen eltűntek, amikor hétfőn az Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd. Híreinket és Nagyítás-galériánkat folyamatosan frissítjük.

hvg.hu Itthon

Iszapkatasztrófa: hírek és fotók percről percre

- Kilenc ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Később kiürítették Kolontárt, mert megroggyant az átszakadt gát. A falu elé öt méter magas védőgátat emeltek.

- Elrendelték az alumíniumüzem leállítását, de október 15-én késő délután újra megindult a termelés az 1100 embernek munkát adó vállalat timföldgyárában.

- A vállalat képviselői szerint ők nem hibáztak. Orbán Viktor október 11-én a parlamentben bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, és a vállalatot állami felügyelet alá vonják. A rendőrség a vállalatvezetőt azzal gyanúsítja, hogy a cég katasztrófatervében elmulasztotta kidolgozni, mi a teendő gátszakadás esetén, az igazgató szerint azonban ezt semmilyen hatóság nem is kérte tőle soha. A vezérigazgatót szerdán a bíróság szabadon engedte. Október 15-én meggyanúsították a vállalat műszaki szolgáltatási igazgatóját, Deák Józsefet is.

- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke, a visszamaradó szemcsék lúgos vízzel keveredő elegye - maró hatású anyag. Megszáradva, por alakban a légutakba jutva irritációt okoz.

- A lúgos víz a Torna patakon keresztül a Marcalba került, amelynek élővilágát kipusztította.

A képekre kattintva megnézheti galériáinkat, alattuk pedig legfrissebb híreink sorakoznak.

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül