szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik ajkai országgyűlési képviselője szerint a MAL ajkai timföldgyára az utóbbi időkben folyamatosan emelte a zagytározók gátját, hogy minél több iszapot lehessen azokba beleengedni.

Ferenczy Gábor jobbikos képviselő a zagytározók közelében nyilatkozott, s timföldgyűri munkásokra hivatkozva azt állította, hogy legalább nyolc méternyivel volt magasabb az iszaptömeg a megengedettnél, évek óta töltötték fel, illetve magasították salakkal a zagytározót. Egy kolontári önkormányzati képviselő szerinte az utóbbi években már többször is felvetette, hogy bajok lesznek a zagytározókkal, ám a véleményét "lesöpörték az asztalról" . 

A képviselő elmondta azt is, hogy szeptember 30-án reggel felhívta egy mozdonyvezető barátja, aki a Budapest-Szombathely vonalon közlekedett - a vonatok az iszaptározók mellett haladnak el -, s arról tájékoztatta, hogy a tározó töltésénél "leszakadások láthatók". A markológép ott dolgozott, ahol hétfőn átszakadt a fal - tette hozzá. Egy timföldgyári szakértő szerint hetekkel ezelőtt már réseket, szivárgásokat tömtek be, igyekeztek a falomlásokat pótolni - idézett egy másik véleményt.

Ferenczy Gábor szerint a cég vezetői mindenről tudtak, és mindent titokban tartottak, igyekeztek házon belül megoldani a nem kis veszéllyel fenyegető helyzetet. A cégvezetők nyilván azt hitték, elhallgathatják a veszélyhelyzetet, és valahogy majd elhárítják a készülő bajt - jegyezte meg.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint "végtelenül cinikus" a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezérigazgatójának, Bakonyi Zoltánnak az a nyilatkozata, hogy nem veszélyes emberre a kiömlött anyag, noha nagyon erős, maró hatású lúgról van szó, tele rákkeltő nehézfémekkel.

A képviselő hangsúlyozta: a Jobbik követeli, hogy Bakonyi Zoltán vezérigazgató kérjen sürgősen bocsánatot az érintett települések lakosaitól. Amennyiben a cégvezető ezt nem teszi meg, hordónyi iszapot visznek a lakása elé, hogy - ha annyira veszélytelen - mosson kezet abban, vagy locsolja szét a kertjében - mondta Ferenczy Gábor.

Az iszapkatasztrófa friss híreit itt találja.

 


       

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Iszapkatasztrófa: ha kéri a kormány, az EU segít

Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi biztos szóvivője kijelentette, hogy a magyar kormány mostanáig nem kért segítséget a katasztrófa rendezéséhez. Egyúttal részvétét és együttérzését fejezte ki a Bizottság nevében, és biztosította Magyarországot a lehetőségről, hogy bármikor anyagi, illetve dologi segítséget igényeljen.

MTI Itthon

Minden veszélyes anyagnak minősül most Devecseren

A katasztrófavédelem szakemberei két településen, Devecserben és Kolontáron 500 fővel kezdik meg a kárelhárítási munkálatokat; a honvédség még 100 fővel kiegészülve, a MAL Zrt. pedig 50 dolgozójával vesz részt a munkákban – mondta Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztatón kedden.

MTI Itthon

Iszapömlés: három biztosítótársaság méri fel a károkat

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint csütörtök reggel megkezdődik - tájékoztatta a Veszprém megyei Kolontár polgármestere szerdán a helyszínen az MTI-t.

MTI Itthon

Iszapömlés: három embert még keresnek

Három embert keresnek még a katasztrófavédelem emberei Kolontáron, nincs újabb halálos áldozata az iszapömlésnek - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője szerda reggel.

HavariaPress Itthon

Iszaplavina: már az NNI nyomoz az ügyben

Már a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja a nyomozást a hétfői vörösiszap-lavina ügyében - jelenti a HavariaPress. Az ajkai timföldgyár zagytározójából kiömlött, hatalmas mennyiségű lúgos iszap miatt eddig négy ember halt meg, és milliárdos nagyságrendű kár keletkezett hét településen, illetve az érintett vízfolyások térségében.

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor