szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

- Kilenc ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Később kiürítették Kolontárt, mert megroggyant az átszakadt gát. A falu elé öt méter magas védőgátat emeltek.

- Elrendelték az alumíniumüzem leállítását, de október 15-én késő délután újra megindult a termelés az 1100 embernek munkát adó vállalat timföldgyárában.

- A vállalat képviselői szerint ők nem hibáztak. Orbán Viktor október 11-én a parlamentben bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, és a vállalatot állami felügyelet alá vonják. A rendőrség a vállalatvezetőt azzal gyanúsítja, hogy a cég katasztrófatervében elmulasztotta kidolgozni, mi a teendő gátszakadás esetén, az igazgató szerint azonban ezt semmilyen hatóság nem is kérte tőle soha. A vezérigazgatót szerdán a bíróság szabadon engedte. Október 15-én meggyanúsították a vállalat műszaki szolgáltatási igazgatóját, Deák Józsefet is.

- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke, a visszamaradó szemcsék lúgos vízzel keveredő elegye - maró hatású anyag. Megszáradva, por alakban a légutakba jutva irritációt okoz.

- A lúgos víz a Torna patakon keresztül a Marcalba került, amelynek élővilágát kipusztította.

A képekre kattintva megnézheti galériáinkat, alattuk pedig legfrissebb híreink sorakoznak.

Nagyítás-fotógalériánk a vörösiszap katasztrófa képeivel. - Kattintson a képre!
©
Nagyítás-fotógaléria a katasztrófa utáni helyreállítás képeivel
©
1 2 3 4 5 6 7
51
Sorrend megfordítása

Elkészültek az iszapömlés károsultainak szánt házak tervei

A tervek a kormány megrendelésére készültek. Az új házakba azok a károsultak költözhetnek, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is Kolontáron, illetve Devecserben szeretnének élni - mondta Bakondi György.

 

A MAL nem kér az államból

A Mal nem ismeri el, hogy felelős, de a károk enyhítésére 1,5 milliárd forintot kíván fordítani öt év alatt és arra kéri a kormányzatot, ha "a feltételek lehetővé teszik", kapják vissza függetlenségüket.

Mosonmagyaróvári vörösiszap-lerakó: pánikra semmi ok

A hvg.hu a helyszínen igyekezett tájékozódni a legnagyobb magyarországi vörösiszap-tározók állapotáról. A mosonmagyaróvári és az almásfüzitői lerakókat néztük meg, ma az előbbi tározóról szóló cikkünket olvashatják.

Devecserben 255 család már döntött

70 család az új lakóparkban fog lakni, 51 család használt lakásba költözik. Más településre hetvenen költöznének, 47 család pénzt akar kapni megsemmisült ingatlanáért, 17 pedig egyéb lehetőséget szeretne.

Már egyeztetnek a károsultak és a Mal Zrt.

Az iszapkárosultakl jogi képviselője szerint a MAL Zrt. által felajánlott 1,5 milliárdos alap csak a közösségeket ért károk enyhítésére lehet elegendő.

Jávor Benedek: felelőtlenség a lakosok visszaköltöztetése

Az ellenzéki politikus az Európai Parlament (EP) zöld frakciója által szervezett kedd esti videokonferencián azt kérte, hogy Európa gyakoroljon nyomást a magyar kormányra: ne költöztessék vissza a lakosokat, hanem a szennyezett terület mielőbbi megtisztítására összpontosítsanak. A videokonferenciát nem sokkal az EP strasbourgi plenáris ülésének késő estére beütemezett vitája előtt tartották. A vitát azzal a céllal hirdették meg, hogy tisztázzák, miként csökkenthető a jövőben a magyarországihoz hasonló ipari katasztrófák kockázata, illetve hogyan nyújthat az unió gyors segítséget, ha már bekövetkezett a baj. Az EU jelenleg is a helyszínre küldött szakértőkkel támogatja a magyar katasztrófavédelem munkáját.

Stabilizálódott a legsúlyosabb sérült állapota

Valamelyest stabilizálódott a vörösiszapömlésben a legsúlyosabban megsérült, Győrben ápolt beteg állapota - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Tamás László János tájékoztatása szerint a hétvégén elindult romlás megállt, de a hetvenes éveiben járó, a testfelületének csaknem a háromnegyedén égési sérüléseket szenvedett ember állapota továbbra is válságos.

Az intézmény vezetője hétfőn közölte, hogy életveszélyesről válságosra fordult a páciens állapota. Akkori tájékoztatása szerint a Győrben kezelt másik két sérült közül a testfelületének 30-35 százalékán égési sérüléseket szenvedett betegen újabb bőrpótló műtétet hajtottak végre. A 10-15 százalékban megsérült ápolt várhatóan a hétvégén távozhat az intézményből; ő sem lesz gyógyult, s várhatóan neki is további beavatkozásokra lesz később szüksége - tette hozzá.

Az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés következtében kilenc ember meghalt és mintegy 150 megsérült.

Az év végéig fennmarad a veszélyhelyzet

Döntött a parlament: a kormány év végéig meghosszabbíthatja a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

©

Újabb gátat építene Illés

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár újabb gátat építene, miután ezt tanácsolták neki az osztrák hadmérnökök. A minisztériumi vezető az Info Rádiónak nyilatkozott erről.

Az LMP nem telepítené vissza a kolontáriakat és a devecserieket

A párt szakértői szerint veszélyes az egészségre a szálló por, az eső pedig a gát környékét teszi kockázatossá, ezért nem szabadna visszatelepíteni a kolontáriakat és a devecserieket.
1 2 3 4 5 6 7
51

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!