szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Selmeczi Gabriella feladata, hogy összehangolja azokat a tevékenységeket, amelyekkel a magyar emberek nyugdíja biztonságba kerül, "és el tudjuk hárítani azokat a kockázatokat, veszélyeket, amelyek a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra azért leselkednek, mert a magánnyugdíjpénztárak válságba kerültek".

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban. Közölte, készül egy javaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit. "Senkit nem érhet kár a jövőben" - jelentette ki.

A miniszterelnöki megbízott közölte, vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora a veszteség, illetve mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy folyamatosan konzultáljon a nemzetgazdasági tárca vezetőjével az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést megkönnyítő törvényről. 

A politikus véleménye szerint a magánnyugdíjpénztárak kockáztatják a befizetők és a nyugdíjasok pénzét is. A kormánynak ezért nagyon gyorsan cselekednie kellett, nehogy egy "Lehman Brothers-helyzethez" hasonló állapot alakuljon ki Magyarországon - emelte ki, hangsúlyozva, hogy ha a kabinet nem cselekszik időben, azt kockáztatják, hogy eltűnnek a nyugdíjak.

Selmeczi Gabriella rámutatott, az állami nyugdíjrendszer biztonságot garantál a nyugdíjasoknak, a nyugdíj pedig indexált, azaz nem veszít az értékéből. Ezzel szemben a magánnyugdíjpénztárak működése - mint mondta - rendkívül kockázatos. Kérdésre úgy fogalmazott, "senki ellen nem vagyunk, a magánnyugdíjpénztárak ellen sem, a befektetések ellen sem". Azonban - folytatta - a nemzeti együttműködés kormányának a legfontosabb feladata, hogy az állampolgárok érdekében cselekedjen, vagyis meg kell védenie a nyugdíjakat. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!