szerző:
MTI

Tarlós István főpolgármester nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a szerződésbontás ellenére mégis megegyeznek az Alstommal a metrókocsik leszállításáról; a főpolgármester Vitézy Dávidot szeretné kinevezni a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjének.

Az index.hu-n csütörtökön megjelent interjúban Tarlós István azt mondta, a metróügybe a kormánynak is beleszólása van, mivel a szerelvények finanszírozásában is szerepet vállalt. A főpolgármester szerint fennáll a veszélye annak, hogy a szerződésbontás hosszú időre leállítja a metró építését. Ha kiírják az új tendert a szerelvényekre, akkor az Alstom kárt okozhat egy esetleges per indításával. Ha nem írják ki az új tendert, akkor a nemzeti vagyon hanyag kezelésének a vádja merülhet fel - fogalmazott a városvezető. Elmondása szerint erről és Budapest finanszírozásáról is tárgyaltak Orbán Viktor miniszterelnökkel. 

Tarlós István a BKV-val kapcsolatban azt mondta az indexnek, hogy Budapest akkor járna jól, ha az állam egy 100 milliárdos tőkeemeléssel résztulajdonossá válna a BKV-ban. Ezzel a 80 milliárdos külső adósságállományt és annak évi 7-8 milliárdos kamatterheit is fel lehetne számolni. Az adósságállománynál is nagyobb problémának nevezte, hogy a cég alulfinanszírozott. Elsődleges feladatnak tekinti, hogy a BKV megkapja az államtól azt a 15 milliárd forintot, amellyel az év végéig működőképes maradhat. A főpolgármester megnevezte az újonnan alakuló Budapesti Közlekedési Központ vezetőjét is. A szervezetet, amelybe kiszervezik a BKV jelenlegi feladatainak jelentős részét is, Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) 25 éves szóvivője irányíthatja  majd. 

Tarlós István az indexnek újból megerősítette, várhatóan kiszervezik a BKV buszos közlekedését úgy, hogy a buszokat a cégek biztosítják, de a BKV alkalmazottait kell foglalkoztatniuk. Erre azért van szükség, mert így a buszpark hamar megújítható - tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A BKV felmondta az Alstommal a szerződést

Felmondta a BKV az Alstommal a 2-es és 4-es metró szerelvényeire kötött szerződést és érvényesíti valamennyi, szerződésben rögzített és egyéb polgári jogi igényét. Az M4-es átadása 3-5 évet csúszik, így a 2016-2018 közötti időszakban várható.

MTI Itthon

Metrókocsik: elutasította az NKH az Alstom fellebbezését

Elutasította a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az Alstom fellebbezését a 2-es metró szerelvényeinek típusengedélyével kapcsolatban, így a gyártó cég immár jogerősen nem kapta meg a gyártáshoz szükséges típusengedélyt.

MTI Itthon

Megalakult a megfelezett Fővárosi Közgyűlés

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén; az eseményen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök. Tarlós szerint az Állami Számvevőszéktől kérik majd, állapítsa meg azt, hogy finanszírozható-e a főváros működése 2011-ben.

MTI Itthon

Orbán és Tarlós találkoznak

A Magyar Nemzet szerint holnap egyeztet Orbán Viktor és Tarlós István - a Budapest jövőjét érintő csomag lesz a fő téma.

MTI Itthon

Kétezer milliárdba kerülne a BKV rendbetétele

A BKV eszközparkjának teljes körű megújítása kétezer milliárd forintba kerülne - derül ki egy, pénteken az MTI birtokába került dokumentumból. Ez az összeg a 2009-es bruttó hazai össztermék (GDP) 7,7 százaléka.

MTI Itthon

Orbán: vége annak, hogy Budapest a botrányok városa

Orbán Viktor szerint új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében: vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, együttműködésre, közérdekre alapuló új rendszer kiépítésére van szükség.

hvg.hu Itthon

Atkári: „ideje megijedni a BKV-val kapcsolatban”

„Igen válságos képet mutatnak” a főváros pénzügyeire vonatkozó átadási-átvételi adatok, de legalább fél vagy egy év szükséges ahhoz, hogy „kialakuljon egy tiszta kép” Budapest finanszírozási kockázatairól – mondta az m1 Ma reggel című műsorában Atkári János, Demszky Gábor egykori pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, aki most Tarlós István főtanácsadójaként tér vissza a városházára.

hvg.hu Itthon

Vitézy lehet a BKV-holding vezére

A Népszava információi szerint Vitézy Dávid, aVEKE szóvivője lehet a BKV-t is magában foglaló holdingcég vezérigazgatója.

MTI Itthon

Az Alstom vizsgálja, hogy bíróságra viszi-e az ügyet

Az Alstom egyelőre nem döntött arról, hogy a bíróságon megtámadja-e a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) másodfokú, jogerős határozatát, amellyel megtagadta a 2-es metróvonalra szánt Metropolis szerelvények típusengedélyének kiadását.

MTI Itthon

Metrókocsik: akár novemberig is eltarthat az eljárás

Akár november közepéig is elhúzódhat az Alstom metrókocsik ügyében a másodfokú hatósági eljárás; bár az Alstom augusztus 13-án beadta a fellebbezést, a hatóság szakértő bevonását rendelte el, a véleményezés ideje azonban nem számít bele a 30 napos határidőbe.

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?