szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. A Schmitt Pál államelnökkel folytatott megbeszélésen Polt Péter és Belovics Ervin neve is elhangzott lehetséges jelöltként.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. Lázár János ezt az álláspontját - mint arról a találkozó után újságíróknak beszámolt - az államfővel folytatott hétfői egyeztetésén képviselte. A frakcióvezető tájékoztatása szerint Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a legfőbb ügyész jelölése előtt, akinek személyéről egy újabb alkalommal konzultálnak majd. Lázár János elmondta, a köztársasági elnök az alkotmányozás folyamatáról kért soron kívüli tájékoztatást, mert, mint jelezte, szeretne konkrét kezdeményezéssel élni.

A legfőbb ügyész személyére a frakciószövetség közösen tesz majd javaslatot, a KDNP-nek nem lesz önálló jelöltje - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Schmitt Pállal folytatott konzultációt követően. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra: decemberben jár le a jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma, a törvény azonban nem kötelezi a parlamentet arra, hogy bizonyos időn belül jelölje meg az utódot. Még folynak az egyeztetések, vannak jelöltek - tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az egyeztetésen Polt Péter volt legfőbb ügyész és Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettesének neve elhangzott-e, azt válaszolta: lehetőségként természetesen megjelentek, de még sem az államfő, sem a frakciószövetség nem nevezte meg a lehetséges jelöltet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Legfőbb ügyészt is választ ősszel a parlament

Mintegy húsz tisztségviselőt, köztük médiatanács-tagokat, felügyelőbizottsági tagokat, legfőbb ügyészt kell az Országgyűlésnek az őszi ülésszaka alatt megválasztania. Legkésőbb december 13-ig új legfőbb ügyészről is kell dönteniük a képviselőknek, hiszen a tisztséget jelenleg betöltő Kovács Tamás akkor betölti 70. életévét, amellyel megbízatása megszűnik.

MTI Itthon

Orbán és András király között lát párhuzamot egy fideszes

A Fidesz támogatja, az ellenzéki pártok pedig elutasítják a kormány által tervezett alkotmánymódosítási javaslatot - derült ki az előterjesztés keddi általános vitája során a vezérszónoki felszólalásokból. Egy fideszes szónok egyenesen II. András Aranybullájával vont párhuzamot.

MTI Itthon

UD-ügy: az MDF politikai bundáról beszél

Írásbeli kérdéseket intézett a legfőbb ügyészhez Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselője az UD Zrt. ügyben; a politikus arra kér választ, hogyha tudomásukra jut, hogy egy cég kétmilliárd forintot kíván fordítani egy parlamenti párt ellenőrzésére, akkor az ügyészség milyen lépéseket tehet.

MTI Itthon

Kilenc évre választanák meg a legfőbb ügyészt

A jelenlegi hat év helyett kilenc évre választaná meg az Országgyűlés a legfőbb ügyészt, akit csak "belülről", az ügyészek közül lehetne kinevezni. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapjára csütörtökön került fel az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvénymódosítás tervezete.

MTI Itthon

Magyar Hírlap: Belovics Ervin lehet a legfőbb ügyész

A legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese, Belovics Ervin válthatja a vádhatóság élén Kovács Tamást, akinek decemberben lejár a mandátuma - írta pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Hírlap csütörtöki számában.

MTI Itthon

Népszabadság: kilenc évre lehet új legfőbb ügyész

Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása – írta keddi számában fideszes politikusokra hivatkozva a Népszabadság, amely szerint nem hivatalos elképzelések alapján a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát kilenc évre emelnék.

Összeszedték a pécsi virológusok, mit lehet tudni a kínai vakcináról, amelyből a kormány rendelt

Összeszedték a pécsi virológusok, mit lehet tudni a kínai vakcináról, amelyből a kormány rendelt

Tippek, ha rosszul indul a nap

Tippek, ha rosszul indul a nap

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni