szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Mit nyerhet azon a Fidesz, ha választójogot ad a határon túli magyaroknak? Visszaüthet-e rá egy ilyen akció, ha a közhangulat a terv ellen fordul, mondván, csak az szavazzon, aki Magyarországon él? - egyebek mellett erre keres választ a friss HVG összeállítása.

Kockázatos manőverbe kezdett a Fidesz azzal, hogy választójogot ígért a határon túli magyaroknak, hisz a 2004-es népszavazás esete jelzi, könnyű hangulatot kelteni a ellenük. Egy efféle fordulat viszont azzal járhat, hogy a Fidesz több mandátumot veszít a belföldi szavazók elfordulása miatt, mint amit nyer a hátáron túliak révén. Ráadásul, hogy ilyen lépés aláásná az autonómiatörekvéseket is, felbőszítve például a román politikusokat.

A cikk a HVG Társadalom rovatában olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Választójogot adna a Fidesz a határon túliaknak

Vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti - mondta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke kedd este a TV2 Tények című műsorában. Ezzel választójogot kaphatnak a határon túli magyarok - hangzott el a hírműsorban. A politikus később a Duna Televíziónak úgy nyilatkozott: ez nem feltétlenül jelentene általános választójogot.

MTI Világ

Sme: A Fidesz újra segít Slotának

A Fidesz újra segít Slotának címmel közöl pénteken a Sme című szlovák napilap kommentárt arról az elképzelésről, hogy a magyar állampolgárság mellé kapjanak választójogot is a határon túli magyarok.

Újabb betegcsúcs Olaszországban

Újabb betegcsúcs Olaszországban

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Minden rekordot megdöntött a használt autók adásvétele

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt