szerző:
Klubrádió
Tetszett a cikk?

Katona Tamás, volt pénzügyi államtitkár szerint tavasszal már mindenki érezni fogja a szebében, hogy átverték. A volt pénzügyi államtitkár a Klubárdióban beszélt erről.

A jövő évi költségvetési tervezetben szó sincs eszközkezelőről, erre egy fillért sem szánt a kormány, azaz a jelzáloghiteleseken nem fog segíteni a kormány - mondta Katona Tamás, volt pénzügyi államtitkár a Klubrádióban. Tavasszal mindenki érezni fogja a zsebén, hogy átverték, és az is, kiderül hogy a kormány gazdaságpolitikája nem serkenti a növekedést, Matolcsyék ugyanis felrúgják a közgazdaságtan alapjait - vélte a szocialista politikus.

A volt államtitkár szerint semmilyen strukturális reform nincs a jövő évi költségvetésben, az extra adó tekintetében különösen kritikus a tervezet, mert nem fenntartható. Emellett nem derül ki, hogy a közszféra helyzetét hogyan képzeli a kormány, a 30 ezer ember indoklás nélkül tervezett kirúgásával is csak néhány milliárdot lehet megtakarítani, nem is beszélve arról, hogy ez szintén jogszerűtlen. Ráadásul egy olyan adórendszer szolgálja ezt a költségvetést, hogy a felső 10 % nagyon jól jár, ebben a szektorban lesznek olyanok, akik több 100 ezer forinttal többet vihetnek majd haza, ám a 250 ezer forint alatt keresők rosszul járnak.

Katona Tamás szerint a költségvetési tervezetet látva, ha nincs 5 potenciális Nobel-díjas a Matolcsy stábban, akkor nagyon nagy a baj. Ebből ugyanis nem lesz többletfogyasztás, mert a nagyon jól keresők nem hazai terméket vásárolnak, külföldön nyaralnak, inkább befektetik a pénzüket, másrészt nem fog nőni a foglalkoztatás. Tavasszal mindenki érezni fogja a zsebén, hogy átverték - fogalmazott a volt pénzügyi államtitkár.

Katona Tamás szerint a legmeglepőbb, hogy 530 milliárd forintot akar bevonni a költségvetésbe a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tervezetből az olvasható ki egyértelműen, hogy a nyugdíjpénztári vagyont, az emberek megtakarításait a kormány a jövő évben feléli, ugyanis a folyó ügyeket tervezi finanszírozni belőle, ez azonban teljesen jogszerűtlen – mondta a volt pénzügyi államtitkár. Katona Tamás hozzátette, a családos adókedvezmény is érdekesen alakul, ugyanis aki igénybe veszi a gyerekek után járó adókedvezményt, annak felét az állam a megemelkedett óvodai férőhelyek megemelt díjában vissza is fogja venni. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!