szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index információi szerint a jövő év elejétől várhatóan menesztik Szócska Miklóst. Az egészségügyi államtitkár kirúgása már a levegőben lóg, a múlt heti HVG-nek adott interjújában elhangzottak is erre utaltak.

Az Index információi szerint január 1-től már nem Szócska Miklós vezeti a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkárságát. A kormányalakításkor szándékosan nem politikus, hanem külsős ember került a terület élére – írja a portál, emlékeztetve arra, hogy Szócska a Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzserképző központjának vezetője volt.

A lap szerint a Fideszen belül most többen is úgy látják,Szócska Miklósnak az elmúlt hónapokban nem sikerült megfelelnie az elvárásoknak, és nem halad jól az egészségügy fokozott állami irányítás alá vonása. Legnagyobb hiányossága állítólag az, hogy a kormányzati ciklus első fontos heteiben nem sikerült egyetlen látható lépést sem tenni a kórházak jogi helyzetének átalakítása ügyében. Utódjának személye egyelőre nem ismert, de felmerült az Országos Onkológiai Intézetet vezető Kásler Miklós neve és Mikola Istváné is.

Szócska kirúgása ugyanakkor már régóta a levegőben lógott. Erre utal a múlt heti HVG-nek adott interjúja is, hetilapunk Portré című rovatában ugyanis az államtitkár meglehetősen szabadon fogalmazott. A vizitdíj ellen pedig nem foglalt állást, lapunknak mindössze annyit mondott nem kis iróniával, hogy „ezt a kifejezést a számra se veszem, még csak nem is álmodom róla”.

Az Index emlékeztet arra, hogy Szócska Miklós külsős ember, de az ismert volt, hogy a Mikola István és Pesti Imre által írt egészségügyi programot kell végrehajtania. A lap úgy tudja, hogy egy zárt frakcióülésen emiatt már konfliktusba is került egymással Szócska és Mikola.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!