szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszűnik a kulturális bizottság, az ügyek közvetlenül a Fővárosi Közgyűlés elé kerülnek – derült ki a Magyar Hírlapból, melynek a kultúráért és oktatásért felelős főpolgármester-helyettes adott interjút.

A kulturális bizottság megszűnik, az ügyek közvetlenül a Fővárosi Közgyűlés elé kerülnek. A tervek szerint – és a Nemzet fővárosa program alapján – a pályázatok előkészítése és akár a döntési folyamat is szakmai és civilszervezetek bevonásával történik majd: ez átláthatóbb rendszert jelent. A cselekvési terv már elkészült, reményeink szerint néhány hónapon belül nyilvánosságra hozhatjuk. Első lépésben a színházakat fogja érinteni - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Csomós Miklós.

A kultúráért és oktatásért felelős főpolgármester-helyettes a lapnak elmondta: noha a Fővárosi Önkormányzatnak elsősorban a saját intézményeivel szemben vannak kötelezettségei, nem tekinthetnek el attól, hogy Budapesten számos más fenntartású intézmény is működik. Ezért ezekkel is keresik az együttműködés lehetőségét, áthidalva a kétszintű önkormányzati rendszer problémáját. "Ide tartozik, hogy többségében csak a kerületek tartanak fenn művelődési házakat, a színházak zömét pedig a főváros finanszírozza, de emellett léteznek állami fenntartású és persze független színházak is. A fenntartói oldal tehát sokszereplős, a cél az, hogy hatékonyan együttműködjenek. Ezért rendszeres kapcsolat kialakítását tervezzük" - tette hozzá.

"A média meglehetősen kevés szót ejt a közgyűjtemények helyzetéről, ezért is alakulhat ki az a torz kép, hogy ott nem történik semmi. Ez azonban nem így van. A fővárosi levéltár új épületbe költözött, uniós pénzek bevonásával többmilliárdos digitalizálási rendszer kialakítása van folyamatban az országos és a fővárosi levéltárban is, amelybe, ha sikeres lesz, a megyei levéltárak is bekapcsolódhatnak. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan felújítja fiókkönyvtárait, és az állatkertben is történik fejlesztés, most a nagytó és a sziklakert újult meg" - mondta el Csomós.

"Vannak elképzeléseink, hogyan tehetjük attraktívabbá múzeumainkat. Tervezzük, hogy többnyelvű digitális tárlatvezetési rendszert vezetünk be a múzeumokban, elsősorban a saját intézményünkben, a Budapesti Történeti Múzeumban" - közölte a főpolgármester-helyettes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár