szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felázott talaj miatt nem tudták megkezdeni a vörösiszappal elöntött 1017 hektáros termőterület mentesítését, de a héten várhatóan e területeken is hozzáláthatnak a veszélyes anyagok eltávolításához - mondta Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese szerdán Devecserben, lakossági fórumon.

Jordán László elmondta, hogy 150 hektárra már kiszórták a talajjavító anyagot, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium keretmegállapodást kötött az elöntött területek mentesítéséről. A dokumentum előírja az iszap eltávolítását, deponálását és a területek rekultiválását is - tájékoztatott a hivatal elnökhelyettese.

Hozzátette: a termőföld jövőbeni hasznosításának tervezete jelenleg a kormány előtt van. A javaslat szerint az állam a gazdálkodóktól aranykorona-értéken megvásárolná a termőföldet, vagy csereföldet biztosítana az állami földterületekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!