szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utcai szociális szolgálatok szerint 100-120 ember tartózkodik életvitelszerűen a főváros kiemelt aluljáróiban; a héten felkeresik őket és tájékoztatást adnak az elhelyezési lehetőségekről.

Folyamatosan tájékoztatják a kiemelt budapesti aluljárókban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokat a jövőbeni elhelyezési lehetőségekről - mondta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) szakmai igazgatója.

Az utcai szociális szolgálatok szerint 100-120 ember tartózkodik életvitelszerűen a főváros kiemelt aluljáróiban; a héten felkeresik őket és tájékoztatást adnak az elhelyezési lehetőségekről - közölte Győri Péter. A főpolgármester a múlt héten közölte, hogy december 15-éig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Tarlós István az érintett helyszínek között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti, a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.

Tarlós István azt mondta, hogy a "társadalmi megbékélési program" jegyében megpróbálja koordinálni több intézmény - köztük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Belügyminisztérium, a MÁV, a fővárosi közszolgáltató cégek és a hajléktalanok ellátásával megbízott BMSZKI - tevékenységét. Közlése szerint ezt annak érdekében teszi, hogy "a városban a biztonság növekedjék", valamint azért, hogy a tél folyamán közvetlen veszélybe került emberekről gondoskodjanak. A rövid távú cél az, hogy ne tartózkodjanak életvitelszerűen hajléktalanok az aluljárókban és a frekventált közterületeken - hangsúlyozta a főpolgármester.

Győri Péter, a BMSZKI szakmai igazgatója elmondta, hogy az alternatív lehetőségek között szerepel: támogatott lakhatás, fizetős szállás, éjjeli szállás, idősotthoni, vagy páros elhelyezés. Ezt a 100-120 embert "tisztességesen" el tudják majd helyezni, ha ők ezt kívánják - jegyezte meg. Az eddigi beszélgetések során ezek az emberek leginkább a támogatott lakhatást és a páros elhelyezést jelölték meg számukra megfelelőnek. Vannak olyanok, akik nem biztosak abban, hogy lesz valami változás, és vannak olyanok, akik azt mondták: kivárnak, és majd, ha kell "odébb mennek" - mondta Győri Péter.

Még nincs tél, de már tele vannak az éjjeli menedékhelyek

Az igazgató szólt arról, hogy november elsején elkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. Budapesten összesen 6.000 férőhely van, amelyből 1.500 az éjjeli menedék. Mint elmondta, november elsejétől kezdődően 500-zal növelték a férőhelyek számát, és a hajléktalanellátó szervezetek vállalják, hogy, ha szükséges 110-120 százalékos telítettséggel is üzemeltetik a hajléktalanszállókat. Győri Péter megemlítette, hogy, noha még nincs hideg, október elejétől tele voltak az éjjeli menedékhelyek. A nappali melegedők már hétvégén is nyitva állnak: szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon öt nappali melegedő tart nyitva, s azok március 31-ig folyamatosan üzemelnek.

A szakmai igazgató elmondta, hogy az elmúlt években a téli időszakban a budapesti közterületeken mintegy félszáz ember szenvedett fagyhalált. Ez nagyjából stabil szám, de a nem közterületen megfagyott emberek száma folyamatosan növekszik, évente országosan 300-400 embert veszti így életét - mondta Győri Péter, hozzátéve, hogy nagy részük magára maradt idős ember. Közlése szerint a fővárosban mintegy 3.000 ember él közterületen, jó részük beteg, vagy idős. Több százan   nagyon súlyos helyzetben vannak, s ők "nagyon nehezen megmozdíthatóak" - mondta Győri Péter, hozzátéve, hogy számukra kórházi, vagy idősotthoni elhelyezést ajánlanának a télre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

A brit liberális gondolkodó, akit idézünk, de nem ismerünk

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?

A Fidesznek van igaza, és tényleg nincs objektív mércéje a jogállamiságnak?