szerző:
Bálint Csaba
Tetszett a cikk?

Meglátogattuk azokat a devecserieket, akik átmeneti otthonukban ünneplik idén a karácsonyt. A vörösiszap mindenüket elvitte: se ház, se kert, se gyümölcsös nem maradt a régi életből. Sokuk élete végéig viselni fogja a hegeket, amelyeket a maró anyag okozott.

Az iszapkatasztrófa után azok, akiknek már nincs hová hazamenniük, a Devecser környéki falvakban, illetve Ajkán találtak maguknak átmeneti lakást. Arra várnak, hogy történjen valami, végleges döntés szülessen az elhelyezésükről. Idén azonban ez már nem történik meg.

Két családot látogattunk meg, akik a Devecser melletti szovjet laktanya tiszti lakásaiban laknak. Az "élet megy tovább" üres frázis csak számukra, hiszen nem megy. Nincs már kert, nincs ház, nincs semmi, ahol mehetne. A holmik nagy része még mindig a dobozokban áll. Az új lakók tekintete tétova, ködös. Ha egy percre sikerülne is elfelejteniük, ami történt, a vörös hegek emlékeztetik őket a tragédiára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Még kilenc sérültet ápolnak kórházban

Még kilenc embert ápolnak égési sérülésekkel kórházban az ajkai térségben történt vörösiszap-katasztrófával összefüggésben, több ember pedig utókezelés, vagy kötéscsere miatt keresi fel a szakorvosokat -tájékoztattak az ÁNTSZ szakemberei.

MTI / hvg.hu Itthon

Iszapkatasztrófa: nem kellett volna ecet és gipsz a folyókba?

A szlovák speciális mentők szerint az általuk kikísérletezett, a vörösiszappal elöntött területeken szétpermetezett anyag rövid időn belül közömbösíti a termőföldbe került lúgot, így ha az újabb mérések is igazolják az eddigi eredményeket, a teljes területen bevetve a folyadékot, rövid időn belül újra visszatérhet az élet a katasztrófa sújtotta területen.

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat