szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még a büdzsé parlamenti elfogadása előtt szeretné módosítani a kormánytöbbség a Költségvetési Tanácsról (KT) szóló törvényt, ma születik döntés arról, mennyire legyen "erős" a testület - írja a Népszabadság szerdai számában.

A Népszabadságnak kormányzati források azt mondták, már dolgoznak a Fidesz-frakció jogi szakértői azon, hogy a "gyors üzemmenet" érdekében Varga József módosító indítványához benyújtsanak egy olyan, vélhetően kapcsolódó módosító javaslatot, amely az új Költségvetési Tanács felállításáról szól. A testület e szerint háromfős lenne, és nem lenne hivatala.

A kormány elé ma három opció kerül a jogosítványokra vonatkozóan: a KT-nek előzetes véleményezési joga legyen; adjanak-e inkább "árumegállító" jogot, azaz ha a tanács nem találná megalapozottnak a büdzsé tervezetét, visszaküldhetné átdolgozásra a miniszterelnöknek, illetve a költségvetés tervezetét akár meg is vétózhatná. A harmadik eshetőség, hogy a tanácsnak utólagos véleményezési joga lenne a költségvetésről, és ennek a véleménynek a fényében a kormánynak később korrigálnia kellene valamilyen formában a büdzsé tanács által megjelölt passzusait - mondta a lapnak a Fidesz egyik szakpolitikusa.

A lap szerint a KT nemcsak a támogatását veszti, de a róla szóló törvényt is meg fogja változtatni a regnáló kormány, máskülönben összeférhetetlenség miatt nem kerülhet be a tanácstagok közé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenlegi elnöke, Domokos László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti