szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Még az idén elfogadhatja a parlament az új médiatörvényt, amelyre azért van szükség mert a már felállt új hatósági és vezetési struktúrában nem működhetnek a médiumok a jelenlegi szabályozás mellett - közölte csütörtökön Rogán Antal.

A jogszabály egyik fideszes előterjesztője leszögezte: a médiatörvény a már elfogadott médiaalkotmánnyal együtt látja el a terület szabályozását. A médiatörvény elfogadása esetén az 1996-os médiatörvény és az 1986-os sajtótörvény is hatályát veszti majd.

Rogán hangsúlyozta: amíg a médiaalkotmány a területre vonatkozó normák gyűjteménye, addig a médiatörvény négy területen szabályozza a médiaszolgáltatásokat. Ezek a tartalomszabályozás, a piacszabályozás, a kozszolgálatiság és a hatósági kérdések. A négy területen sorrendben szigorúságot, határozottságot, hatékonyságot és átláthatóságot vár a jogalkotó - tette hozzá Rogán.

Az előterjesztő kormánypárti politikus hangsúlyozta: a piacon a sokszínűség fenntartása a cél, de mindezt a túlzott piaci koncentráció megakadályozásával szeretnék elérni, hogy ne legyen egy-két gazdasági csoport kezében túl jelentős piaci erő.

Újdonság az új törvényben a műsorkvóták bevezetése: például a rádiók 25 százalékban magyar zenét lesznek kötelesek játszani.

A közszolgálatiság területén a legfontosabb célja a kormánypártoknak, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat, vagyis ne legyen többszörös infrastruktúra egy-egy tartalom előállításánál. A két közszolgálati televíziónál például azonos tartalmi bázisból készítenék a híradót, de más súlyok mentén tehát nem teljesen azonos tartalommal.

Rogán hozzátette: a törvényben szerepel a normatív finanszírozás lehetősége is, hiszen a cél, hogy a közsszolgálati médiumok ne legyenek rászorulva piaci forrásokra. A fideszes politikus szerint "nem jó dolog" ha kösszolgálati médiumok piaci versenyre vannak kényszerítve. A szakpolitikus elismerte, hogy a közmédiumoknak nézettségben, hallgatottságban, vagy látogatottságban nem a piacvezetőkkel kell versenyezniük, hanem minőségi tartalom nyújtásával kell felvenniük a küzdelmet a piaci szereplőkkel.

A médiatörvény parlamenti vitájával kapcsolatban Rogán leszögezte: nem rövid a rendelkezésre álló négy hét és szerinte változhat még a jogszabály de "nem lobbiérdekek, hanem elvi érvelések mentén." A kormánypárti politikus hozzátette: valószínűleg egy év múlva kis mértékben, de újra módosítani kell majd a médiatörvényt az addigi tapasztalatok alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon