szerző:
hvg.hu/MTI

Az elmúlt hetek sokat vitatott kormányzati intézkedései ellenére nem tört meg a Fidesz népszerűsége – derül ki a Medián november12-e és 16-a között készült 1200 fős országos reprezentatív felméréséből.

Bár a nyár eleje óta a teljes népesség körében fokozatosan csökkent a kormánykoalíció támogatottsága, az elmúlt egy hónapban alig történt változás a Fidesz-KDNP népszerűségében, és továbbra is nagyjából minden második válaszadó elégedett az Orbán-kormány eddigi munkájával. A jelenlegi, látszólagos mozdulatlanságnak azonban ellentmond, hogy a lakosság véleménye az elmúlt hetek több kormányzati döntéséről, így az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról és a magánnyugdíjpénztári befizetések visszatartásáról is inkább negatív.

Talán jelzésértékű, hogy csak hibahatáron belüli mértékben ugyan, de november elejére ismét többségbe kerültek azok, akik úgy gondolják, Magyarországon jelenleg rossz irányba mennek a dolgok. A kormánypárt pozícióját erősíti ugyanakkor az MSZP és a Jobbik széles körű elutasítottsága: a válaszadók 63 százaléka mondta azt, hogy biztosan nem szavazna a szocialistákra, és 48 százalék tartja kizártnak, hogy a Jobbikot támogassa.

Orbán Viktor népszerűsége ugyanakkor tovább mérséklődött, és bár a kormányfő novemberben is vezeti a politikusok rangsorát, a mostani 56 százalékos kedveltsége már lényegesen elmarad a május elején mért 68 százaléktól. A miniszterelnök csak a Fidesz szavazótáborán belül tudta megőrizni a népszerűségét, ebben a körben viszont szinte egyöntetű (96 százalékos) a támogatottsága. Az elmúlt két hónapban Schmitt Pál kedveltsége is csökkent (szeptember elején még 60, jelenleg 54 százalék látja őt szívesen), és Pintér Sándort is lényegesen kevesebben támogatják, mint az egy hónappal korábbi (a vörösiszap-katasztrófát követő hétvégén készült) felmérésben.

A belügyminiszter mellett Kövér László a legkevésbé kedvelt vezető kormánypárti politikus, ám még a legkedveltebb ellenzéki, Schiffer András sem tudja őket megelőzni a népszerűségi rangsorban. A legismertebb húsz vezető politikus listájáról épphogy lemaradt Lázár János, aki 41 százalékos támogatottságával több kormánytagnál is népszerűbb, de nem tartozik a legkedveltebb politikusok közé.A Tárki szerdán közölte legfrissebb kutatásainak eredményét az MTI-vel, amely szerint a parlamenti pártok támogatottsága az elmúlt hónapokban változatlan, a pártpreferencia-kutatás továbbra is erős kormánypártokat és alacsony szinten stagnáló ellenzéket jelez.

Elemzésük szerint a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az októberi 44 százalékról 49 százalékra nőtt, míg a szocialista párté 11-ről 10 százalékra csökkent. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 66 százalékról 71 százalékra, az MSZP-é pedig 16-ról 14 százalékra módosult.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Váratlan szereplővel bővülhet a telefonos piac: beszáll a Nintendo?

Váratlan szereplővel bővülhet a telefonos piac: beszáll a Nintendo?

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

"Szakítani kell a dobd el kultúrával!" – Kire utalt Áder János?

"Szakítani kell a dobd el kultúrával!" – Kire utalt Áder János?

Süli: 320 engedélye van Paks II.-nek, még 6000 kell

Süli: 320 engedélye van Paks II.-nek, még 6000 kell

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Így számoljunk le a halogatással. Most!