szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Homoszexuális és leszbikus párok, mint szülők – ez volt a témája az Inter Alia Alapítvány által jegyzett budapesti sajtótájékoztatónak. A Háttér Társaság a Melegekért jogásza, Dombos Tamás szerint a társadalom életében nem csupán az apa, anya, gyerekek családmodell legitim.

A sajtótájékoztatón egy frissen megjelent interjúkötettel és egy Fehér füzet címet viselő, az interjúk alapján készült jogi összefoglalóval ismerkedhetett meg a közönség. A Fehér füzet a gyerekes homoszexuális, illetve leszbikus párokra vonatkozó jogi és társadalmi helyzetet tekinti át.

Az interjúkat készítő Sándor Bea jogvédő, az Inter Alia Alapítvány kutatója azt mondta: az interjúkötet kilenc homoszexuális, illetve leszbikus párral, valamint egy homoszexuális apával készült. A homoszexuális apa gyerekének a mamája leszbikus. A férfi a leszbikus pár jó barátja, a gyereket – akinek a neme az interjúból nem derül ki – főleg a két nő neveli, de apja is aktívan részt vesz a gyereknevelésben.

Meleg pár örökbefogadott gyerekekkel
©

Úgy folytatta: sok homoszexuális és leszbikus pár szeretne gyereket vállalni. Ennek több módja van: például örökbefogadás, vagy donor igénybevétele. A donor lehet ismeretlen, de az is elképzelhető – lásd a fönti példát –, hogy a donor aktívan részt vesz a gyerek életében.

A Fehér füzetet lektorként jegyző Dombos közölte: a jog a szülőség három szintjét különbözteti meg: az örökbefogadó szülőnek ugyanolyan jogai vannak, mintha vér szerinti szülő lenne. A mostohaszülő a vér szerinti vagy az örökbefogadó szülő élet- vagy bejegyzett házastársa, a legalacsonyabb szint pedig a nevelőszülő. A nevelőszülőség kevesebb jogot biztosít, mint a mostoha-.

Amint az a Fehér füzet utolsó fejezetében is olvasható, Magyarországnak – leginkább a gyerekek érdekében – több idevonatkozó nemzetközi ajánlást is teljesítenie kéne – tette hozzá Dombos. Majd idézte a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság (SEJB) egyik határozatát, miszerint a szexuális beállítottság és a gyereknevelési képesség közt semmilyen összefüggés sincs. Egy másik esetben a SEJB kimondta: a homoszexuálisokat is megilleti az a jog, hogy gyereket fogadjanak örökbe. A SEJB szerint „a család, mint olyan fogalma kiterjed az egynemű párokra is”.

Dombos az idevonatkozó európai jogfejlődést ismertette. Eszerint 1989-ban Dániában bevezették a bejegyzett élettársi kapcsolatot, de örökbefogadási jog nélkül. Később ezt kiegészítették azzal, hogy a pár egyik tagjának vérszerinti gyerekét a másik örökbe fogadhatja, még később pedig engedélyezték a teljes örökbefogadást. Ez a folyamat több európai országban lezajlott azóta.

Újságírói kérdésre Dombos úgy reagált: fölmérések szerint a magyar társadalomnak mintegy egynegyede támogatja az egyneműek házasságát, az örökbefogadást pedig körülbelül 18-25 százalék. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra 2005-ben huszonöt, 2009-ben már ötvennyolc százalék mondott igent.

Egy másik kolléga arra volt kíváncsi: ez a kérdés ma Magyarországon hány embert érint? „Nem tudni” – jött az egyenes válasz. 

A hvg.hu-nak interjú adó Sándor Beát arra kértük, hogy kommentálja a homoszexuálisok és leszbikusok általi örökbefogadás elleni azon érvet, miszerint a fölcseperedő gyereknek nem két apára vagy két anyára, hanem egy apára és egy anyára van szüksége. Egy példát hoztunk: egy házaspár elválik, majd az egykori pár mindkét tagja bepasizik vagy becsajozik – mármint mindketten vagy becsajoznak vagy bepasiznak. Föltételezve, hogy az így kialakult egynemű, illetve vegyes páros négy tagja ragaszkodik a volt házaspár közös gyerekéhez vagy gyerekeihez, továbbá a kvartett egyik tagja sem nem alkoholista, sem nem agresszív, teljesen mindegy-e, hogy a gyerek vagy a gyerekek az egynemű vagy a vegyes pároshoz kerül-e vagy kerülnek-e? A jogvédőnő úgy felelt: igen. „Az az alapvetésünk, hogy ezek az emberek teljesen egyenlők és a szülői minőségük semmilyen összefüggésben sincs a szexuális identitásukkal. Lehetnek jó szülők, rossz szülők, de nem ettől függ. Ha az elvált pár mindkét tagja heteroszexuális kapcsolatot létesít a válás után, a probléma pontosan ugyanennyire jelenik meg.”

Portálunk azon fölvetésére, hogy az előbb vázolt koncepció szerint egy kisfiúnak – bármennyire is szereti őt mindkét mamája – nem árt, ha egy papája is van, aki számára a férfias minta lehet, Sándor Bea úgy reagált: „a gyereknek szerető szülőkre van szüksége”.

A nevelőszülőséggel kapcsolatban Sándor Bea azt mondta: jog szerinti nevelőszülő csak az igazi szülő házas- vagy regisztrált élettársa lehet – tehát válással a nevelői státusz automatikusan megszűnik. Sok homoszexuális vagy leszbikus pár elesik a nevelőszülőségtől, ugyanis – mint ahogy az a megjelent interjúk közül többől is kiderül – tagjai nem kötnek regisztrált élettársi kapcsolatot, „mert olyan félelmeik vannak, hogy ezzel valamiféle nyilvántartásba kerülnek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: A kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

PDSZ: A kormány beismerte, hogy nem hajlandó támogatni a rászorulókat

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt

A Bakonyban már szakad a hó, több busz és autó is elakadt