szerző:
hvg.hu

A kormányfő ígéreteinek és egy-egy ügy iránti személyes elkötelezettségének eredménye is visszaköszön a jövő évi büdzsé tervezetének soraiban.

„Megígértük. Eldöntöttük” – ezekkel a szavakkal kommentálta a miniszterelnök saját Facebook-oldalán Kósa Lajos debreceni polgármester bejelentését, amely szerint a Nagyerdei Stadion átépítésével 2012-re új stadiont kap a DVSC-TEVA focicsapata, a kormány támogatásával. Orbán Viktor régi szívügye az új debreceni stadion, amelynek megépítését még tavaly augusztusban, a Loki BL-főtáblára kerülésekor ígérte meg Debrecennek.

„Én Kósa Lajos polgármester úrral megállapodásban voltam már a 2002-es választás előtt, csak azt elvesztettük, így aztán nem lett stadion. De most újra meg vagyok állapodva vele, tehát hogyha a hadiszerencse mellénk szegődik, akkor Kósa Lajossal közösen tető alá fogjuk hozni azt a stadiont, amit egyébként megérdemel az a város” – mondta Orbán az egyik kereskedelmi tévécsatornának a Levszki Szófia elleni meccs után a partvonalon állva, Loki-sálban. Azóta kiderült, hogy az új DVSC-stadion tízmilliárd forintból készülhet el, amit Debrecen két részletben, jövőre és 2012-ben kap meg a kormánytól.
Kósa Lajossal már évekkel ezelőtt megállapodtak róla
©
De nemcsak a debreceniek örülhetnek: a jövő évi költségvetés tervéből a HVG összesítése szerint kiderül, hogy csaknem az idei keret felével, összességében 23 milliárd forintra nő a sportra költhető summa, beleérve az amatőröket és a profikat, az intézményeket és a létesítményeket. A büdzsé tervezete szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium hozzávetőleg 1,65 milliárdot költhet az utánpótlás-nevelés, 3,36 milliárdot a pedig a versenysport támogatására, a kiemelt nemzetközi sporteseményekre, a sportlétesítmények fejlesztésére és kezelésére pedig nagyjából 5-5 milliárd forint jut majd. Ezen kívül 110 millió forint támogatást kap például a Budapesti Honvéd Sportegyesület és 50 millióhoz jut a Budapest Honvéd futballklub utánpótlását biztosító Magyar Futball Akadémia.

Szintén személyesen, jóval a választások előtt, 2009 márciusában tett ígéretet a kormányfő arra, hogy a határon túli magyarok könnyebben kaphatnak magyar állampolgárságot, a „magyar nemzet újraegyesítését” egy kárpátaljai rendezvényen a Fidesz-program egyik alappillérének nevezte. A kormány idén 830 millió forintot költ az egyszerűsített honosítással kapcsolatos kérelmek befogadásának és feldolgozásának előkészítésére. A költségvetés általános tartalékából fedezendő összeg legnagyobb része, 443 millió forint a Külügyminisztériumhoz vándorol, 375 milliót kap a belügyi tárca, míg a maradékot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium használhatja fel.

A kedvezményes honosítással kapcsolatos teendők ellátása érdekében a környező országokban működő magyar konzulátusok pluszforrásokat kaptak létszámuk növelésére és új irodák bérlésére is. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ráadásul az idei 5,37 milliárd forint után a 2011-es büdzsé tervezete szerint jövőre 6,33 milliárdból gazdálkodhat, a dologi kiadásokra több mint 500 millióval, a személyi juttatásokra pedig nagyjából 300 millióval többet költhet.
Pálinkafőzés otthon már adómentesen
©
Új kiadási tétel az a 12,8 milliárd forint is, amelyből jövőre a szeptember elsején megalakult Terrorelhárítási Központ (TEK) működik majd, Hajdú János rendőr dandártábornok, a Fidesz korábbi biztonsági igazgatójának vezetésével. A TEK ünnepélyes alakuló állománygyűlésén Orbán az új alakulat tagjait kiváló, különleges képességű, tapasztalt szakembereknek nevezte, akik „mostantól Magyarország és a magyar emberek biztonságának kiemelt felelősséget viselő egyenruhásai, védelmezői”.

Szintén Orbán szívéhez közel álló intézkedésnek tekinthető az, hogy a kormány 50 liter, 86 százalékos párlat mértékéig jövedékiadó-mentessé tette az otthon főzött pálinkát. A mentesség – amely gyakorlatilag háztartásonként 100 liter, 43 százalékos pálinkára vonatkozik – a büdzsének mintegy 30 milliárd forint jövedékiadó-kiesés okoz – legalábbis erről beszélt a múlt hónapban Szabó Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) helyettes vezetője, aki az otthoni pálinkafőzés adómentességét nevezte a vámhatóságot érintő adóváltozások között a legjelentősebbnek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A férfi, aki Michael Jacksonra cserélte a nevét, most már visszacsinálná az egészet

A férfi, aki Michael Jacksonra cserélte a nevét, most már visszacsinálná az egészet

A magyar munkásnak a pofája nagy, vagy a bére kicsi? Beszédes ábra az európai órabérekről

A magyar munkásnak a pofája nagy, vagy a bére kicsi? Beszédes ábra az európai órabérekről

Egyházak és sport: az Orbán-kormány ezen a két területen lefocizta Európát

Egyházak és sport: az Orbán-kormány ezen a két területen lefocizta Európát

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Keljfeljancsi-autót csináltak ebből a Lada Nivából - videó

Keljfeljancsi-autót csináltak ebből a Lada Nivából - videó