szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányfő ígéreteinek és egy-egy ügy iránti személyes elkötelezettségének eredménye is visszaköszön a jövő évi büdzsé tervezetének soraiban.

„Megígértük. Eldöntöttük” – ezekkel a szavakkal kommentálta a miniszterelnök saját Facebook-oldalán Kósa Lajos debreceni polgármester bejelentését, amely szerint a Nagyerdei Stadion átépítésével 2012-re új stadiont kap a DVSC-TEVA focicsapata, a kormány támogatásával. Orbán Viktor régi szívügye az új debreceni stadion, amelynek megépítését még tavaly augusztusban, a Loki BL-főtáblára kerülésekor ígérte meg Debrecennek.

„Én Kósa Lajos polgármester úrral megállapodásban voltam már a 2002-es választás előtt, csak azt elvesztettük, így aztán nem lett stadion. De most újra meg vagyok állapodva vele, tehát hogyha a hadiszerencse mellénk szegődik, akkor Kósa Lajossal közösen tető alá fogjuk hozni azt a stadiont, amit egyébként megérdemel az a város” – mondta Orbán az egyik kereskedelmi tévécsatornának a Levszki Szófia elleni meccs után a partvonalon állva, Loki-sálban. Azóta kiderült, hogy az új DVSC-stadion tízmilliárd forintból készülhet el, amit Debrecen két részletben, jövőre és 2012-ben kap meg a kormánytól.
Kósa Lajossal már évekkel ezelőtt megállapodtak róla
©
De nemcsak a debreceniek örülhetnek: a jövő évi költségvetés tervéből a HVG összesítése szerint kiderül, hogy csaknem az idei keret felével, összességében 23 milliárd forintra nő a sportra költhető summa, beleérve az amatőröket és a profikat, az intézményeket és a létesítményeket. A büdzsé tervezete szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium hozzávetőleg 1,65 milliárdot költhet az utánpótlás-nevelés, 3,36 milliárdot a pedig a versenysport támogatására, a kiemelt nemzetközi sporteseményekre, a sportlétesítmények fejlesztésére és kezelésére pedig nagyjából 5-5 milliárd forint jut majd. Ezen kívül 110 millió forint támogatást kap például a Budapesti Honvéd Sportegyesület és 50 millióhoz jut a Budapest Honvéd futballklub utánpótlását biztosító Magyar Futball Akadémia.

Szintén személyesen, jóval a választások előtt, 2009 márciusában tett ígéretet a kormányfő arra, hogy a határon túli magyarok könnyebben kaphatnak magyar állampolgárságot, a „magyar nemzet újraegyesítését” egy kárpátaljai rendezvényen a Fidesz-program egyik alappillérének nevezte. A kormány idén 830 millió forintot költ az egyszerűsített honosítással kapcsolatos kérelmek befogadásának és feldolgozásának előkészítésére. A költségvetés általános tartalékából fedezendő összeg legnagyobb része, 443 millió forint a Külügyminisztériumhoz vándorol, 375 milliót kap a belügyi tárca, míg a maradékot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium használhatja fel.

A kedvezményes honosítással kapcsolatos teendők ellátása érdekében a környező országokban működő magyar konzulátusok pluszforrásokat kaptak létszámuk növelésére és új irodák bérlésére is. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ráadásul az idei 5,37 milliárd forint után a 2011-es büdzsé tervezete szerint jövőre 6,33 milliárdból gazdálkodhat, a dologi kiadásokra több mint 500 millióval, a személyi juttatásokra pedig nagyjából 300 millióval többet költhet.
Pálinkafőzés otthon már adómentesen
©
Új kiadási tétel az a 12,8 milliárd forint is, amelyből jövőre a szeptember elsején megalakult Terrorelhárítási Központ (TEK) működik majd, Hajdú János rendőr dandártábornok, a Fidesz korábbi biztonsági igazgatójának vezetésével. A TEK ünnepélyes alakuló állománygyűlésén Orbán az új alakulat tagjait kiváló, különleges képességű, tapasztalt szakembereknek nevezte, akik „mostantól Magyarország és a magyar emberek biztonságának kiemelt felelősséget viselő egyenruhásai, védelmezői”.

Szintén Orbán szívéhez közel álló intézkedésnek tekinthető az, hogy a kormány 50 liter, 86 százalékos párlat mértékéig jövedékiadó-mentessé tette az otthon főzött pálinkát. A mentesség – amely gyakorlatilag háztartásonként 100 liter, 43 százalékos pálinkára vonatkozik – a büdzsének mintegy 30 milliárd forint jövedékiadó-kiesés okoz – legalábbis erről beszélt a múlt hónapban Szabó Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) helyettes vezetője, aki az otthoni pálinkafőzés adómentességét nevezte a vámhatóságot érintő adóváltozások között a legjelentősebbnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését