szerző:
MTI / hvg.hu

Hazahoztak Thaiföldről hétfőn egy nemzetközi körözés alatt álló magyar férfit, aki a nyomozás adatai szerint több mint 60 millió forint kárt okozott különböző gazdasági jellegű bűncselekmények elkövetésével.

Hazahoztak Thaiföldről hétfőn egy nemzetközileg körözött magyar férfit, aki a nyomozás adatai szerint több mint 60 millió forint kárt okozott különböző gazdasági jellegű bűncselekmények elkövetésével. A megbilincselt férfi több rendőr kíséretében, egy bécsi járattal érkezett a Ferihegyi repülőtérre. H. Z. Árpádot az interpol magyar nemzeti irodája átadja a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi kapitányságának, ahol kihallgatják - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a reptéren az MTI-vel. A hvg.hu információi szerint a most hazahozott férfi Thaiföldön is bűncselekményeket követett el és az ázsiai országban is körözték.  

Az érkezésre készített rendőrségi háttéranyag szerint az átadás egyhónapos előkészítés után, a magyar  nyomozószervek, illetve a thai rendőri és idegenrendészeti szervek szoros együttműködése eredményeként valósult meg. Az ORFK Nemzetközi és Bűnügyi Együttműködési Központját november 4-én értesítették arról, hogy október 30-án Thaiföldön, az üdülőközpontjáról ismert Pukheten elfogtak egy csalás elkövetése miatt keresett magyar férfit. A 28 éves H. Z. Árpád ellen négy nemzetközi és nyolc belföldi elfogatóparancsot adtak ki magyar hatóságok. 

Mint a háttéranyagban olvasható, a férfi már 2006-ban a rendőrség látókörébe került. 2007 szeptemberétől több alkalommal követett el különböző gazdasági jellegű bűncselekményeket, elsősorban Budapesten és Pécsett. Egyik módszere az volt: egy cég képviseletében több személy részére vállalta, hogy Spanyolországba és Thaiföldre kedvezményes árú repülőjegyet biztosít. Erre a célra különböző összegeket vett fel a sértettektől. Az utazásokat csak eleinte biztosította, később már csak előlegeket vett át, s az összegyűjtött pénzt saját céljaira fordította. A nyomozás adatai szerint így több mint hatvan embert csapott be. 

A férfi utazási irodákat is megkárosított, a repülőjegyeket náluk foglalta le, de azokat nem fizette ki, vagy csak kis mértékben teljesítette kötelezettségét. Ezekben az ügyekben a XX. és a XXIII. kerületi rendőrkapitányság indított eljárást jelentős értékre elkövetett csalás és sikkasztás megalapozott gyanúja miatt. H. Z. Árpád a repülőjegyek mellett luxusautókat is kedvező áron kínált. Több esetben vett át előleget jóhiszemű vásárlóktól, de a teljesítés soha nem következett be. Ezekben az ügyekben a VII., a IX. és a XIX. kerületi rendőrkapitányság indított eljárást.   A Pécsi Rendőrkapitányság 2008. december végén indított nyomozást a férfi ellen, ugyancsak autóeladás kapcsán elkövetett csalás gyanúja miatt. 

A rendőrségi tájékoztató szerint az idén ez már a negyedik eset, hogy körözött bűnözőt hoznak haza Thaiföldről. A korábbi években erre nem volt példa, tekintve, hogy a két ország között nincs hatályos kiadatási egyezmény. Az együttműködésre azonban - minkét állam belső joga alapján - lehetőség van nemzetközi szerződés hiányában is - mutattak rá.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Magyar Hírlap Világ

Magyar csalót fogtak Thaiföldön

Mintegy kétszáz spanyol, ausztrál és magyar érdeklődőt vett rá a huszonnyolc éves H. Z. Árpád, hogy kedvező áron vásároljon üdülési csomagot a Thaiföld délnyugati részén található Phuket szigetére - írja a Magyar Hírlap.

Paris Jackson: Megerősítette a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet miatt jártak mentők a házánál

Paris Jackson: Megerősítette a rendőrség, hogy öngyilkossági kísérlet miatt jártak mentők a házánál

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Szökött foglyot keres a rendőrség

Szökött foglyot keres a rendőrség

Kibertámadás érte a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártóját, már a norvég kormány is besegít nekik

Kibertámadás érte a világ egyik legnagyobb alumíniumgyártóját, már a norvég kormány is besegít nekik

Olasz feszültségkeltő: 1900 lóerős villanyautó a Pininfarinától, mutatjuk

Olasz feszültségkeltő: 1900 lóerős villanyautó a Pininfarinától, mutatjuk

Vonatszerencsétlenség Kongóban

Vonatszerencsétlenség Kongóban