szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma kezdődik a nyugdíjpénztár-választásról szóló törvénymódosítások tárgyalása az Országgyűlésben. A Ház e heti végleges napirendjéről szintén ma dönt a házbizottság rendkívüli ülése.

A Ház ma folytatja le a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve „a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával” összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitáját. Ez az indítvány tartalmazza egyebek mellett, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Ugyancsak ma kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatásról, illetve a földgáz biztonsági készletezéséről szóló előterjesztések általános vitája, amelyeket házszabálytól eltéréssel szeretne tárgyalni a Fidesz. Ha a képviselők négyötöde támogatja ezt, akkor már ma szavazhatnak is az indítványokról. Ha elutasítja, akkor szerdán is lesz ülés. (Az ellenzéki pártok előzetesen úgy nyilatkoztak, hogy nem járulnak hozzá a házszabálytól eltéréshez.)

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat szerint mégsem lehetne december elsejétől SMS-ben adatot bejelenteni; a földgáz biztonsági készletezéséről szóló indítvány pedig lehetőséget adna az energiapolitikáért felelős miniszternek arra, hogy rendeletben határozza meg a kisfogyasztók gázárát.

Zárószavazás lesz az ügyvédekről, és a Kolontár melletti vörösiszap katasztrófát vizsgáló bizottság felállításáról szóló indítványokról. Ugyancsak voksolhatnak a képviselők a kormánytisztviselők jogállásáról, valamint a 2011. évi népszámlálásról szóló törvénymódosításokról, amennyiben ezeknél nem fogad el módosító indítványt az Országgyűlés.

Megválaszthatja a parlament a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010. közötti döntések vizsgálatára létrehozott országgyűlési vizsgálóbizottság alelnökét, tisztségviselőit és tagjait. (Az MSZP Göndör Istvánt, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testület alelnöki posztjára, a bizottságban viszont csak egy alelnök dolgozhat. Ha erről az ellenzék nem tud megállapodni, akkor vagy a házelnök dönt az alelnök személyéről, vagy alelnök nélkül működik majd a testület.)

Az ügyvédekről szóló törvény módosítása szerint a jövőben a kamarai tagság feltétele lenne - a korábbi kritériumok mellett - legalább egy év ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlat.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénybe bekerülne, hogy a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét. (Szapáry Györgyöt, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját az Országgyűlés külügyi bizottsága alkalmasnak találta a washingtoni nagyköveti posztra, kinevezéséhez azonban elengedhetetlen a benyújtott törvényjavaslat elfogadása.)

A jövő évi népszámlálásról szóló indítvány két hónapról egy hónapra csökkentené az adatfelvételi időszakot és egyúttal törölné az adatkörök közül a lakosság számára kényesnek minősülő vagyoni jellegű kérdéseket.

Az Országgyűlés ma négy részletes vitát is lefolytat: a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekét, a PSZÁF-törvényét, az egyes pénzügyi tárgyú jogszabályok, valamint az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények módosításáét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben

Koronavírus-díjat szednek a lengyel magánegészségügyben