szerző:
hvg.hu

Orbán Viktornak rendszere biztos megalapozásához legalább négy-öt százalékos növekedésre van szüksége; nincs számára visszaút: megkezdett művét átütő sikerre viszi, vagy elbukik - mondta Tölgyessy Péter elemző az MR1-Kossuth hétfő reggeli műsorának adott interjúban.

Az Orbán-kabinet döntésével tartalmilag lényegében államosítja a kötelező nyugdíjpénztárakat, a kormány által javasolt új feltételek között alig lesz valaki, aki érdekelt marad magán-nyugdíjpénztári tagsága megtartásában - mondta Tölgyessy Péter elemző a 180 perc című reggeli rádióműsorban.

Tölgyessy úgy véli, 1997-ben alighanem téves döntés volt a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetése: általa megugrott a költségvetés hiánya és adóssága. Szerinte jobban járt volna az ország, ha az állami nyugdíjon belül valósult volna meg az egyéni számlák svéd típusú rendszere. Csakhogy most a nyugdíjpénztárak felszámolásának is meglesz a maga nem csekély költsége, mivel a most felélt megtakarítások már középtávon is hiányozni fognak - mondta a rádióműsorban az elemző.

A kormány most nem a nyugdíjasokat akarja megvédeni, hanem adócsökkentési terveihez keres közvetlenül minél kevésbé fájdalmasan elérhető fedezetet: Orbán Viktor komoly növekedési többletet remél a vállalkozások, az adófizető gyerekesek és főleg a legjobban keresők közterheinek radikális visszavágásától, de intézkedéseivel az ország megtakarításait éli fel kétséges növekedési reményekért - világít rá Tölgyessy.

A kormánytöbbség mindjobban egyénre és vállalatra szólóan alkotja meg adó- és egyéb törvényeit, ám ez kiszámíthatatlanná és eszközjellegűvé teszi a jogrendszert, s minden korábbinál inkább a különböző részérdekek szolgálatába állíthatja a közhatalmat - fejtegette az elemző. A miniszterelnök változatlanul döntően nem az intézmények rendjére, hanem a személyes lojalitásra alapozza politikáját. Meggyőződése, hogy elég, ha az emberek őt magát szeretik. A kulcspozíciókba, így most a Legfőbb Ügyészség élére, nem általánosan elfogadott, a Fidesz támogatottságát erősítő tekintélyeket keres, hanem a személyéhez bizonyítottan hűséges vezetőket állít - mondta Tölgyessy.

Tölgyessy Péter az új médiaszabályozásról szólva elmondta, a már felállított médiahatóság felügyelete alá vonná nem csupán az elektronikus sajtót, hanem a nyugati világban teljesen szokatlanul a nyomtatott és internetes újságírást is, s a határozatlan fogalmakkal meghatározott jogsértések esetén országos napilapra, internetes honlapra 25 millió forintos bírság lesz eztán kiszabható. Vezető tisztségviselő személyében is megbírságolhatóvá válik, ráadásul ismételt súlyos jogsértés esetén a médiaszolgáltatásra szóló jog visszavonható.

A törvényjavaslat az MTI bázisán vonná össze a közszolgálati hírszolgálatot, az MTI hagyományos hírügynökségi feladataival azonban bajosan köthető össze a hírverseny kikapcsolásával történő hírműsorkészítés - mondta az elemző. Arra is rámutat, hogy az elkötelezett kormánypárti választók kiszolgálására a Fidesz közelében immáron terjedelmes médiabirodalom működik.

A közvélemény-kutatások adatairól beszélve Tölgyessy úgy látja, hogy a szélesebb közvélemény még alig érzékeli az új kurzus roppant kockázatait. Ám egyre több a kritikus hang, s egyre biztosabban megmutatkozik a kétharmados többség csapdájának előre tudható létezése. Az elemző emlékeztet rá, hogy a Fidesz először az örökül kapott csontvázakra hivatkozva remélt gazdasági mozgásteret nyitni magának, de kísérlete látványos fiaskója után a kétharmados többség nem tarthatta fel a kezét, és nem hivatkozhatott a körülmények hatalmára, hanem mennie kellett előre.

A kormány a magyar kis- és középvállalkozásokra, a hozzá közel álló nagyvállalatokra, valamint a jól kereső, sokgyerekes új feltörekvők támogatására koncentrálva végrehajtotta radikális adóátrendező elképzeléseit, s most a gazdasági növekedés gyors nekilendülésében reménykedik, de ideje nem sok lesz, mert a rendkívüli intézkedések teremtette források két-három esztendő után jobbára kimerülnek, s a növekedés sikerének igazolása nélkül a külföldi befektetők messze elkerülhetik az országot. Az orbáni kísérlet akár katasztrófába is torkollhat; az új rendszer biztos megalapozásához legalább négy-öt százalékos növekedésre van szüksége a kormánynak. Orbán számára Tölgyessy szerint már nincs visszaút, megkezdett művét átütő sikerre kell vinnie, vagy elbukik.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

Tölgyessy: közvetett megszorításokkal él a kormány

Bár Orbán Viktor szótárából hiányzik a megszorítás kifejezés, az új kormány bőven él a közvetett megszorítások eszközével - mondta Tölgyessy Péter elemző, egykori Fidesz-képviselő a Magyar Rádió 180 perc című reggeli műsorának.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: inkább a 98 százalékos adó ütközik a jóerkölcsbe

A hamarjában előkapott alkotmánymódosítás nem pusztán az Alkotmánybíróság egyetlen döntése ellen szól; Orbán Viktor miniszterelnök ténylegesen gazdaságpolitikájának lényegét félti az Alkotmánybíróságtól - mondta az MR1-Kossuth rádió kedd reggeli műsorának nyilatkozó Tölgyessy Péter.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: alkotmányunk technikai értelemben tákolmány

A miniszterelnök tervei szerint már jövő márciusra új alkotmánya lehet az országnak. A győztes élni akar a kétharmadával, az új rendszerhez új alkotmányos kereteket szabna, bár lehet: a régi jobb lenne - mondta Tölgyessy Péter elemző az MR1-Kossuth hétfő reggeli adásában.

MTI Itthon

Tölgyessy: a Jobbik dilemmájára nincs jó megoldás

Egyik ellenzéki párt sem látszik a jövő kormányképes váltópártjának, mindhárom inkább csak legitimálja a Fidesz új államát - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak adott, héftő reggel sugárzott interjújában.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: nem okos megszorongatni az ellenzéki sajtót

A BBC-modellel szakítva a törvényhozó gyengíti a közszolgálati média intézményeinek önállóságát, annak vezetőit folyamatos médiatestületi kontroll alá helyezi - jellemezte a kormány médiapolitikáját Tölgyessy Péter.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: nehéz döntések várnak a győztesekre

A Fidesz az önkormányzati választásokon olyan arányban győzött, ami a nyugati világ versenyző többpártrendszerében egészen kivételes - értékelte az önkormányzati választások eredményét Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: Orbán nem keleti széltoló módjára politizál

Fájdalmas többletterhek nélkül teljesülni tetszik a magyarok megannyi régi vágya: részben a külföldi tőkére kivetett különadó fedezi az érdemi hazai személyi jövedelemadó-csökkentést. Csakhogy lehetséges-e ingyenebéd a világkapitalizmus rendjében? - kérdezi Tölgyessy Péter elemző az MR2-Kossuth honlapján megjelent interjúban.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: a baloldal épp csak tápászkodik szédítő bukásából

A baloldalon hiányzik a kudarccal való szembenézés, miközben a régi bajok megmaradtak, ráadásul a Fidesz olyan társadalompolitikába kezdett, amivel a szocialisták nagy része is egyetért - mondta Tölgyessy Péter elemző az Mr1-Kossuth rádiónak adott interjújában.

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!