szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a személyes adatok hatékonyabb védelme érdekében az adatvédelmi biztos, aki azt javasolja: járjon súlyosabb következményekkel, ha különleges adatokkal, illetve olyan személyes adatokkal élnek vissza, amelyek gyűjtését törvény írja elő.

Jóri András szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a személyes adatok védelmével összefüggő büntetőjogi szankciók szigorítását kezdeményezi a jogalkotónál. Mint írta, a javasolt módosításoknak, a szigorításnak a tervezett népszámlálás is aktualitást ad, mert annak sikeréhez elengedhetetlen az adatkezeléssel kapcsolatos közbizalom. A büntető törvénykönyv (Btk.) a jogtalan haszonszerzési cél vagy jelentős érdeksérelem okozása esetén rendeli büntetni a személyes adattal történő visszaélést. Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint szigorításra van szükség.

A hatályos Btk. nem tesz különbséget aszerint, hogy visszaélés esetén az érintett eredetileg önként adta-e meg a bűncselekmény által érintett adatait vagy törvény írta elő azok kezelését. Az ombudsman álláspontja szerint súlyosabb megítélés alá kellene, hogy essen az, ha olyan személyes adatokkal élnek vissza, amelyeknek gyűjtését törvény írja elő, mert ez esetben fokozottabb az állami szervek felelőssége.

Jóri András úgy véli: a törvénynek kifejezésre kell juttatnia, hogy az állam fokozottan védi azoknak a polgároknak az adatait, akik jogkövető módon eleget tesznek az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi kötelezettségüknek. Ezért szerinte a célzatosságtól és az okozott érdeksérelemtől függetlenül büntetni kellene azt, aki kötelező adatszolgáltatással gyűjtött személyes adattal él vissza, akár úgy, hogy az adatot jogosulatlanul megismeri, átveszi, továbbítja, összekapcsolja, nyilvánosságra hozza, akár úgy, hogy az adathoz jogosulatlan hozzáférést tesz lehetővé. Az adatvédelmi biztos kiemelte: a különleges adatokkal történő visszaélés elleni hatékonyabb fellépés szintén azt kívánja, hogy az ilyen magatartás haszonszerzési cél vagy jelentős érdeksérelem nélkül is szankcionálható legyen.

Jóri András tapasztalata azt mutatja, hogy számos sértett különleges adatai esetében sértették meg az adatkezeléssel kapcsolatos törvényi rendelkezéseket, például a törvényi előírásokat és az elemi biztonsági követelményeket mellőzve kezeltek egészségügyi adatokat tartalmazó dokumentációkat - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Jóri: az állami cégek adatai maradjanak nyilvánosak!

A közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítására hívta fel a jogalkotó figyelmét Jóri András az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában az államháztartási törvény állami vállalatok adatainak nyilvánosságával összefüggő módosítása kapcsán hétfőn.

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Húszmilliárdnyi állami reklámpénz landolhatott tavaly a TV2-nél

Húszmilliárdnyi állami reklámpénz landolhatott tavaly a TV2-nél