szerző:
Bálint Csaba
Tetszett a cikk?

Az ország a Macskajaj révén ismeri a jugoszláv könnyűzene egyik legnagyobb együttesét, pedig ez talán a legrosszabb daluk. Már ha az övék egyáltalán.

Ha Magyarország volt a szocialista blokk legvidámabb barakkja, akkor Jugoszláviát egyenesen a szocialista országok vigalmi negyedének kell neveznünk. Persze a jugoszláv kommunizmus sem volt sokkal emberibb, mint a többi, de az kétségtelen, hogy számos területen engedtek a pórázon, hagyták egy kis levegőhöz jutni az állampolgárokat. Az, hogy az ottani elvtársak nem akarták mindenáron megkímélni a lakosságot a nyugati kultúra hatásaitól, nemcsak a farmert és a Coca-Cola termékek szabad fogyasztását hozta az országnak, hanem a jugoszláv zene fejlődésének is szabad utat adott. Alighanem így történhetett, hogy például a Rammsteint Szlovéniában, azaz a Szlovén Szocialista Köztársaságban évtizedekkel a német együttes megjelenése előtt „feltalálták” már (a Laibachról 30 éves születésnapja kapcsán az e heti HVG-ben olvashatnak).

A magyarok számára a Macskajajból és más Kusturica filmekből lehet ismert a Zabranjeno Pusenje, ám csalódni fognak mindazok, akik a mulatós zenéért mennek el a pécsi koncertre. A Zabranjeno Pusenje ugyanis nem a megszokott arcát mutatja majd a baranyai megyeszékhelyen: egy teljesen Macskajaj mentes koncert sújt le Pécs városára december 12-én. A koncert körül még sok a nyitott kérdés, de Pécsen azon dolgoznak, hogy mihamarabb elkezdhessék nyomni a plakátokat - tudtuk meg a zenekarral kapcsolatot tartó szervezőktől. 

A Pusenje 1980-ben alakult, néhány szarajevói gimnazista hobbi zenekaraként indult útjára, és a hamarosan a bosnyák főváros klubéletének meghatározó eleme lett. Tavaly tizennegyedik lemezüket is kiadták. Igaz, ez csak a csapat felére vonatkozik, hiszen jelenleg két Zabranjeno Pusenje is létezik. A csapat két meghatározó emberének ugyanis, Nele Karajlicsnak és a színpadon Sejo Seksonként ismert Davor Szucsicsnak különváltak útjai. Karajlics a délszláv háború kitörésekor - szerb lévén - Belgrádba költözött és új együttest alapított ugyanazon a néven, amelyen a Szarajevóban maradt tagok is folytatták a zenélést. Később ez a belgrádi formáció lett a Kusturica filmek által népszerűvé vált No Smoking Orchestra. Pécsre azonban a régi csapat érkezik Sejo Sekson vezetésével. Az eredeti Zabranjeno Pusenje játszik majd eredeti Zabranjeno Pusenje dalokat, ha úgy tetszik.

A banda a nyolcvanas években a hatalom elleni lázadás és a polgárpukkasztó dalszövegeik révén vált pillanatok alatt népszerűvé. Nem kímélték sem a hangszereiket, sem a rendszert. A Guzonjin sin (A nagyseggű fia) című nótájuk például egy magas rangú kommunista vezető fiának gondtalan életéről szól.

Az együttes sosem félt egy barackot nyomni a hatalom fejére. Igaz, ezt nem mindig nézték el nekik. Nele Karajlics, az együttes később Belgrádba áttelepült énekese 1984-ben Josip Broz Tito, azaz Tito marsall halála után mindössze három évvel sütötte el a volt Jugoszláviában legendává vált tréfát, amely miatt az együttes egy időre tiltólistára is került. A rijekai koncertjükön elromlott a Marshall márkájú erősítőjük, mire Nele csak annyit mondott: „Megdöglött a Marshall. Úgy értem, az erősítő”.

Ez az elszólás amellett, hogy aligha él olyan Jugoszláviában született 30 feletti ember, aki nem ismerné, később is többször visszaköszönt a hivatalos délszláv kultúrában. A Rock and roll visszavág című szerb film fogatókönyvének alapját adó történet címe is ez volt: A nap, amikor megdöglött a Marsall.

A háború után a szarajevói együttes dalait leginkább a háború előtti élet iránt táplált nosztalgia jellemezte. A Serbia Insajd című blog egyik szerzője az együttest bemutató sorozatában idéz néhány sort a háború után újrakezdő Zabranjeno Pusenje Fildzsan viska című, 1997-ben született dalából: „Nem a lakást és a Jugót (a Yugo az egykor népszerű jugoszláv népautó – a szerk.) bánom a legjobban, hanem, hogy soha többé nem teszünk ki egy csésze többletkávét a váratlan vendégnek” - írja a blog.

A Jugo 45 című számuk is azokról az évekről szól, amikor a gazdag Jugoszláviában mindenki nyaralni járt, és részletre vásárolt kocsit. Persze nem csak az anyagi jólétet, hanem a békés és szép országot is elsiratja ebben a dalban a Zabranjeno Pusenje.

Nem a Macskaj-érzésre, és nem is macskazenére kell tehát készülnie annak, aki december 12-én Pécsre indul zenét hallgatni, hanem a jugoszláv könnyűzene bajnokaira. És valószínűleg szerb, horvát vagy bosnyák, esetleg montenegrói nyelvtudás nélkül is élvezhető lesz, amit Zabranjeno Pusenje produkál majd, ha létrejön a koncert. Úgy tudjuk, egy horvát koncertszervező iroda hozná a szocialista Jugoszlávia sztárjait Pécsre, ám a magyar szervezőktől úgy értesültünk, hogy a helyszínről még nem döntöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!