szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a 2014-ig hatályba lépő új választási rendszert alapjaiban érinti a választókerületekkel kapcsolatos hétfői alkotmánybírósági határozat, mivel a Fidesz új választásitörvény-javaslatában szinte egy az egyben szerepel a hatályon kívül helyezett paragrafus, megkerülhetetlen annak felülvizsgálata.

Mint mondta, a Political Capital szerint továbbra sem elegendő "tökéletes közeli" arányossággal megrajzolni az új választókerületek határait. "Ha nem biztosítják a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének, néhány év alatt bizonyosan újratermeljük az aránytalanságokat, és ismét veszélybe kerülhet az egyenlő választójog elve" - jegyezte meg.

Hozzátette: a jelen politikai környezetben az Ab-határozat nem akadályozza meg a Fideszt, hogy saját politikai érdekeit is figyelembe vegye a későbbi választókerületi határok meghúzásában, mégsem kerülheti meg a parlament, hogy megalkossa a törvényi garanciáit annak, hogy a maihoz hasonló aránytalanságok soha ne állhassanak elő újra.

Bizonyosan változtatni kell továbbá a parlament előtt heverő törvényjavaslatán, mivel az továbbra is a kormányt hatalmazná fel térképrajzolásra - jegyezte meg. 

A PC már az alkotmánybírósághoz is fordult

Emlékeztetett rá: a Political Capital Institute a 2009. januári ferencvárosi időközi választások után az Alkotmánybírósághoz fordult.

Ennek és más beadványoknak az eredményeképpen az Ab nemcsak az 1990 óta változatlan formában hatályos választókerületi beosztást semmisítette meg hétfői határozatában, hanem az úgynevezett felhatalmazási klauzulát is, amely a mindenkori kormány kezébe adta a választókerületi határok kijelölésének jogát - mondta. Hozzátette: a hétfői döntésnek köszönhetően ez az alkotmányellenes paragrafus ma már nincs hatályban. 

Mint mondta, határozatának indoklásában az Ab a választókerületek kialakítását meghatározó "alapvető elvek, szabályok és garanciák" "kétharmados törvényi szintű megalkotására kötelezte a törvényalkotót". A konkrét egyéni választókerületi határok rögzítéséhez azonban "elegendő az egyszerű többséggel elfogadott törvény".

László Róbert szerint a Political Capital álláspontja 2007 óta változatlan: egy önálló - a brit Boundary Commissions intézményéhez hasonló - határkijelölő testület felállítása jelentené a legjobb megoldást, ennek feladata lenne a választókerületi határok lakosságmozgáshoz való igazítását 6-10 évenként elvégezni. 

Az Ab szerint törvény kell a választókerületek területét

Az Alkotmánybíróság hétfői határozata szerint alkotmányellenes az országgyűlési egyéni választókerületek jelenlegi szabályozása, ezért a testület 2011. december 31-i határidővel megsemmisítette az egyéni választókerületeket meghatározó 1990-es minisztertanácsi rendeletet.

Az Ab szerint ugyanis nem elegendő rendeleti szinten szabályozni a választókerületek területét, mivel azoknak  meghatározó befolyásuk van az egyéni jelöltekre leadható szavazatok súlyára, az pedig kihat a választójogra. Emiatt az Országgyűlésnek törvényben kell szabályoznia a kérdést. 

Az Ab nemcsak a végrehajtási rendelet alkotmányellenességét állapította meg, hanem alkotmányellenessé nyilvánította és megsemmisítette a minisztertanácsi rendelet mellett az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989-es törvény és az 1997-es választási eljárási törvény rendelkezéseit, amelyekben a jogalkotó felhatalmazza a minisztertanácsot, illetve a kormányt, hogy az országgyűlési egyéni és területi választókerületek sorszámát, székhelyét és területét megállapítsa. Az Ab szerint jogellenes, hogy ezek a rendelkezések az alkotmányban foglalt alapvető jog tartalmának rendeleti szintű szabályozására adnak felhatalmazást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását