szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége egyetért azzal, hogy ellenőrzik őket, de a módszerrel, hogy "megpróbálják a 75-80 ezer forint nettó fizetéssel rendelkező kollégáikat belerángatni valamibe", azzal nem.

Szétrombolja a munkahelyi légkört és egymás iránti bizalmatlanságot szül a belső ellenőrzés új rendszere, amit hétfőn fogadott el az Országgyűlés - mondta Fabók Ferenc, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.

A büntetés-végrehajtás (bv) dolgozói jobban egymásra vannak utalva, mint például a rendőrök, hiszen a börtönben egy bv-s egyedül vagy egy kollégájával felügyel 180-200 fogvatartottra, és csak egymásra számíthatnak. Egyetértünk azzal, hogy ellenőriznek minket, de a módszerrel, hogy megpróbálják a 75-80 ezer forint nettó fizetéssel rendelkező kollégáinkat "belerángatni" valamibe, azzal nem - jegyezte meg. Fabók Ferenc szerint a rendszerváltás előtti időszakokat idézi az új rendelkezés, amikor az ügynököknek az volt a dolguk, hogy provokáljanak. 

Felhívta a figyelmet: véleményük szerint a hivatásosoknál elenyésző a korrupció, nem úgy a parlamenti képviselőknél, ezért javasolták korábban, hogy a megbízhatósági vizsgálatokat terjesszék ki az országgyűlési képviselőkre is. Az életvitel ellenőrzésével kapcsolatban azt mondta: annak tartalma egyelőre megfoghatatlan, nem tisztázott, ezért elengedhetetlen, hogy azt meghatározzák.

A parlament a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el a belügyminiszter által benyújtott, az egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot. A jövőben egy szervezet - várhatóan a Nemzeti Védelmi Szolgálat - végzi a belső bűnmegelőzést és bűnfelderítést a teljes rendvédelmi területen. A szervezet bűnmegelőzési ellenőrzést végez, felderíti a hatáskörébe tartozó bűncselekményeket, "ellenőrzi a hivatásos állomány tagjai kifogástalan életvitelét, és gondoskodik a megbízhatósági vizsgálatok folytatásáról".

A szervezet feladatai között új elemként jelenik meg az ügyészi felügyelet mellett végezhető megbízhatósági vizsgálat, amelyre az indoklás szerint azért van szükség, mert kiemelten fontos társadalmi érdek annak vizsgálata, hogy a dolgozók eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségüknek.

A megbízhatósági vizsgálat lefolytatását ügyész engedélyezi vagy tagadja meg. Megbízhatósági vizsgálatot tesztjelleggel, preventív módon rendelnek el. Ennek során a titkos információgyűjtés bírói engedélyhez nem kötött eszközei és módszerei is alkalmazhatók. A vizsgálóknak lehetőségük van arra, hogy mesterségesen teremtsenek a valóságban előforduló vagy feltételezhető élethelyzeteket, akár szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után