szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Vélhetően tudott a rendőrségi nyomozás vele kapcsolatos lépéseiről Benedek Fülöp, volt agrárállamtitkár. Benedek Fülöp előzetesét most február 5-ig a Budai központi Kerületi Bíróság.

A Fővárosi Bíróság keddi tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a letartóztatás meghosszabbítását, a védők a megszüntetését kérték. A bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak. Az indoklásból kiderül: az ügyben nincs olyan változás, ami a letartóztatás megszüntetését indokolná, ráadásul a házkutatásokkor - a közleményben csak monogramján szereplő - Benedek Fülöp irodájából olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy a férfi kiterjedt kapcsolatrendszerén értesült az "egyes nyomozati cselekményekről", azaz a rendőrség lépéseiről. Olyan adatok is felmerültek a bíróság szerint, hogy a volt államtitkár megpróbálta befolyásolni a tanúkat és megnehezíteni az eljárást. Az indoklás szerint ettől továbbra is tartani lehet.

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, Benedek Fülöp a gyanú szerint 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett meg különböző protokoll vadászatokat, illetve 2006-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel fizettette ki a saját céljaira megrendelt facsemetéket. Ehhez fiktív tanácsadói szerződéseket kötött. Ezzel a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint kárt okozott. Benedek Fülöp korábbi kihallgatásán vallomást tett, de tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

A volt szakállamtitkárnak egyébként nem ez az első ügye: tavaly decemberben első fokon, nem jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A végzés szerint nyomást gyakorolt földhivatali vezetőkre, hogy minősítsenek át egy pákozdi állami földterületet, hogy azután el lehessen adni. Az első fokú ítélet kimondása után Benedek Fülöp bejelentette távozását a vagyonkezelőtől. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Szlávik János: Az elhunytak száma nem csökken kellő mértékben

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Eldőlt, ki építi a következő holdkompot, amivel a NASA újra eljuthat a Holdra

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét