szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az áldozatvédelemmel foglalkozó Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület állami támogatása jövőre minden eddiginél mélyebbre süllyed - közölte a szervezet elnöke.

A jövő évi költségvetés tervezetében szereplő állami támogatás minden korábbinál kevesebb, mindössze 5,5 millió forint, noha az egyesület azt remélte az új kormánytól, hogy stabilizálódhat a helyzete és a civil áldozatvédelem a többi uniós tagországéhoz hasonló állami támogatásban részesülhet - mondta Fügedi László.

Közlése szerint a húsz éve alakult egyesület évente 15-25 millió forintot tud összegyűjteni különféle támogatóktól. A szervezethez az idén több mint 2500-an fordultak segítségért, s eddig 10,8 millió forint gyorssegélyt nyújtott 309, javarészt magyar bajbajutottnak. A szervezet működését korábban a Belügyminisztérium és a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány támogatta, azt követően a jogutód Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már csak a korábbi összeg ötödét biztosította az egyesület céljaira, ez 8,5 millió forint volt.

Az állami támogatás csökkenése miatt a Fehér Gyűrű 2008-tól négy irodáját kényszerült bezárni, egy szezonális balatoni irodáját pedig nem tudta megnyitni. Tavaly sikerült több vállalkozást és önkormányzatot is megnyerniük az ügynek, így Veszprémben, és időszakosan Balatonfüreden ismét megnyílhatott egy-egy irodájuk. Jelenleg a szervezetnek öt, egész évben nyitva tartó, és három szezonális irodája működik az országban. Fügedi László szerint fontos lenne, hogy több, turisztikailag frekventált területen is működhessenek hasonló irodák, például Pécs térségében, a Velencei-tónál, Keszthelyen, Hévízen, Sopronban és Bükfürdőn.

Az elnök szerint a problémák gyökere 2006-ig nyúlik vissza, az az év január 1-jétől hatályos magyar áldozatvédelmi törvény nem vette figyelembe azt az uniós elvárást, miszerint nemzeti programokat kell létrehozni a sértettek segítésére és védelmére, állami és nem kormányzati intézkedéseket finanszírozva. Emiatt a költségvetés alapvetően csak az állami áldozatvédelem finanszírozására biztosít fedezetet.

Az állami áldozatsegítő szolgálatok 2006-os létrejöttével nem vált feleslegessé a Fehér Gyűrű - hangsúlyozta az egyesületi elnök. Mint kifejtette, az állami áldozatsegítő szolgálatok többnyire a turisztikai övezetektől távol, a megyeszékhelyeken működnek, ahová az áldozatok csak munkaidőben fordulhatnak. Másfelől a civil szervezet a segítségnyújtáson kívül ingyenes jogsegélyszolgálatot is nyújt, több esetben állami szervekkel szemben, amit egy állami szolgálat nem tehetne meg. Siófok minden évben 3 millió forinttal támogatja a helyi áldozatvédelmi iroda működését, ahová tavaly 276 magyar és külföldi turista fordult segítségért, közülük 192-en összesen 2,1 millió forint támogatást kaptak. A Fehér Gyűrű irodáihoz az elmúlt nyolc évben mintegy négyezer külföldi állampolgár fordult segítségért, akiknek mintegy fele összesen 42,6 millió forintnyi támogatásban részesült, 79-en pedig szállást és ellátást is kaptak.

A civil szervezet az idén a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak gyors megsegítését is feladatának tekintette. Kolontáron és Devecserben az iszapömlést követő egy héten belül felvette a kapcsolatot a károsultakkal, akik számára 7,5 millió forint gyorssegélyt adott át a helyszínen - derült ki a szervezet vezetőjének beszámolójából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon