szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTV novemberi műsorainak szúrópróbaszerű vizsgálatából kiderül, hogy a köztévé nem teljesíti a kiegyensúlyozottság és pártatlanság médiatörvényben rögzített előírását - írja az Index. Sem az egyes műsorokban, sem egy 24 órás műsorfolyamban, sem öt nap átlagában nem jutnak egyenlően szóhoz a kormánypártok és az ellenzékiek.

A lap a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos bejelentést érintő híradások okán vizsgálta az MTV-t. Megállapították, hogy a köztévé esti Híradójában - Matolcsy György bejelentésének napján - az ellenérdekelt oldalt, a Stabilitás Pénztárszövetséget alig engedték szóhoz jutni (24 mp), majd a kormánydöntésről szóló blokk után egy, a Stabilitást lejárató hírt adtak közzé.

Az Index arra jutott, hogy az ilyen típusú tudósítás nem példa nélküli. Több napot is kiválasztva a közéleti-politikai műsorok kormánypárti-ellenzéki megszólalásait elemezték az ORTT korábbi tartalomelemző eljárásának megfelelően, azaz a pártpolitikai kötődéssel rendelkező szereplőknek nemcsak a nyilvános megszólalásait néztük, hanem azt is, amikor róluk beszéltek. A Ma Reggelt, az esti Híradót, a Parlamenti Naplót és Jelfogót vizsgálták. Arra jutottak, hogy a kiegyensúlyozottság és a pártatlanság elve által megkövetelt ötven-ötven százalékos részvétel helyett az MTV-ben is kétharmaduk van a kormánypártoknak: a Fidesz és a KDNP 246 perces jelenléte mellett a három ellenzéki pártra csak 111 perc jut.

Az is kiderült, hogy a Híradóban szinte majdnem kizárólag csak bűnügyekkel kapcsolatban esik szó a legnagyobb ellenzéki pártról. Az Este szinte teljes kormánypárti uralom alatt áll, már októberben kimutatták, de a tendencia folytatódott. A reggeli műsorral kapcsolatban azt írják "szinte már kiegyensúlyozott".

A cikkben az is szerepel, hogy az Echo tévéből importált Obersovszky Péter és Jegyes-Tóth Krisztina műsorvezetők napjain (szemben a Krizsó Szilvia - Süveges Gergő párossal) a civil vendégek is jobboldali kötődésűek.

Az egykori KDNP szóvivő, Halász Zsuzsa vezette Jelfogó az egyik legrosszabb eredményt produkálta - legalábbis a november 4-i adásában. A Parlamenti Napló ugyanakkor – a vizsgált napon – kiegyensúlyozottnak tűnt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző Itthon

Hírszerző: az MTV megpróbálta elkenni Schmitt ügyét

Hamisan próbálta elkenni a Magyar Televízió két műsora a köztársasági elnök hivatalából érkezett levél ügyét azzal, hogy azt állította, a javaslatsor csak pár óráig volt elérhető - számol be a Hírszerző.

MTI Itthon

Kinevezte helyetteseit Medveczky Balázs MTV-vezér

Dobos Menyhért eddigi műsorigazgató szolgáltatási vezérigazgató-helyettesként, Adamik Ágnes, a Digitális MTV Igazgatóság igazgatója gazdasági vezérigazgató-helyettesként dolgozik tovább.

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén