szerző:
MTI

Kétórás vita után elfogadta a fővárosi költségvetés koncepcióját szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester jelezte: a koncepcióban foglaltaknál több forrás juthat a kisebbségi önkormányzatok támogatására, a hajléktalanellátásra és a közterületek állapotának javítására.

A koncepciót az LMP-s és a fideszes képviselők 20 igen szavazatával fogadta el a közgyűlés. Nemmel szavazott az MSZP-frakció és Czeglédi János (Jobbik), míg Szabó György (Jobbik) tartózkodott a voksolásnál. (A közgyűlésnek jelenleg 33 tagja van, Pesti Imre főpolgármester-helyettes ugyanis január 1-jei hatállyal lemondott képviselői mandátumáról, mivel a fővárosi kormányhivatal vezetőjévé nevezte ki a miniszterelnök.)

A koncepció vitájában az ellenzéki felszólalók kifogásolták, hogy a koncepció szerint csökkennének a szociálpolitikai, egészségügyi, oktatási és kulturális kiadások, a városvezetés viszont az előző városvezetés pénzügyi örökségéről beszélt, és a korlátozott lehetőségekre hivatkozott a koncepció összeállításakor. 

Tarlós István főpolgármester többször hangsúlyozta, nem költségvetési vita folyik, a költségvetés egyes sorairól a koncepció fő számain belül lesz majd vita. A városvezető egyben jelezte: három területen tud "engedményeket" elképzelni, ezekre a koncepcióban foglaltaknál több forrás juthat, ezek pedig a kisebbségi önkormányzatok támogatása, a hajléktalanellátás és a közterületek állapotának javítása. Az engedmények mértékéről a költségvetési vitában döntenek. 

Tarlós István a szavazás előtt jelezte: befogadja az LMP indítványát, hogy dolgozzák ki a dugódíj és az ingatlan-értéknövekedési adó bevezetésének módját. A főpolgármester befogadta azt az LMP-s módosító javaslatot is, amely szerint kezdeményeznék "a 4-es metróvonal továbbfejlesztésének teljes körű felülvizsgálatát, különös tekintettel az üzemmódváltás lehetőségére".

Kaltenbach Jenő frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, ez akár azt is jelentheti, hogy gyorsvillamos mehet majd Újpalotára. A felülvizsgálat alapján olyan döntés is születhet majd, hogy a metróvonalat nem a Keleti pályaudvartól, hanem a Kelenföldi pályaudvartól "kifelé" hosszabbítanák meg. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az MTI megkeresésére azt mondta, hogy az általa vezetett cég európai uniós forrásokat szeretne igénybe venni annak vizsgálatára, hogy a nyomvonalat merre vezessék tovább, és milyen üzemmódban. Ez tehát azt jelenti, hogy nem feltétlenül metró közlekedne a vonalon tovább, hanem más tömegközlekedési jármű. Vitézy Dávid az LMP-s javaslat nyomán megszavazott közgyűlési döntést ezek alapján "hasznosnak" mondta.

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint a megszorítások költségvetése lehet a 2011. évi fővárosi büdzsé; Horváth Csaba úgy látja, a városvezetés semmibe veszi a rászorulókat és a város hosszú távú érdekeit. A szocialista politikus a közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésének szünetében két képviselőtársával, Tüttő Katával és Bihary Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatóján az Orbán-kormány "felelőtlen" gazdaságpolitikáját tette felelőssé a főváros jelenlegi pénzügyi helyzetéért.

A Fővárosi Közgyűlés időközben Szentes Tamást (Fidesz) választotta meg az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek. A titkos szavazáson 28-an támogatták a város új ágazati vezetőjét, aki egy nem szavazatot kapott, egy voks pedig érvénytelen volt. Szentes Tamás képviselő a poszton Pesti Imrét váltja, aki kormánymegbízotti tisztsége miatt január 1-jével mondott le fővárosi vezetői és képviselői helyéről.

Pesti Imre képviselői utódlásáról a jelölőszervezet még nem döntött; az új képviselő várhatóan a közgyűlés januári, rendes ülésén teheti le esküjét. Ez azt jelenti, hogy a mostani, rendkívüli ülésen a Fidesz-frakcióban eggyel kevesebben, 17-en ülnek, ám a határozati többséget így is biztosítani tudják. Szentes Tamás megválasztásáig a főváros egészségpolitikai és szociális bizottságának elnöke volt.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyalog- és kerékpárút lesz a Margit híd déli járdáján - döntött a Fővárosi Közgyűlés

Nem sokkal délután négy óra után véget ért a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, melyen új szmsz-t fogadtak el a képviselők, ez lehetővé teszi a Főpolgármesteri Hivatal átszervezését. Döntöttek a Margit híd déli oldalára vonatkozóan a kerékpáros közlekedés biztosításáról, valamint megszüntették a Főpolgármesteri Hivatal minőségirányítási rendszerét.

Mi van, ha a Brexit után jön a Huxit?

Mi van, ha a Brexit után jön a Huxit?

8-féle magyar főnök létezik – melyik az öné?

8-féle magyar főnök létezik – melyik az öné?

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Több kilométernyi kábelt loptak el, rajtuk ütöttek a rendőrök

Több kilométernyi kábelt loptak el, rajtuk ütöttek a rendőrök

Ittas rendőr állt fejre a szolgálati kocsijával Romániában

Ittas rendőr állt fejre a szolgálati kocsijával Romániában