szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Három halottja van a Nyugati téren annak a tömegpániknak, ami szombat éjjel tört ki. A rendőrség hajnali fél hármas információi szerint nem volt késelés. Ugyanezt állítják szemtanúk is az interneten. A szórakozóhely felelősségét a rendőrség vizsgálja.

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt - mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után. Szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető nem tett eleget bejelentési kötelezettségének.

A szombati diszkótragédia helyszínét a rendezvény szervezője, a Noise Night Life bérbe vette a West Balkán üzemeltetőjétől, és nem volt tudomása arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye. A biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt - közölte a Noise Night Life vasárnap kora délután a Facebook közösségi portálon. Erről bővebben itt olvashat!

A Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyről szombat éjjel 23 óra körül eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a tömeg, a kialakult pánikhangulatban három fiatal lány életét vesztette. A mentőszolgálat közlése szerint a helyszínen dolgozó mentősök találtak külsérelmi nyomokat az áldozatok testén, ezek származhattak "lökdösődésből", ami a pánikhangulatban kialakult, de azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy ez okozta a halálukat. A tragédiának nincsenek további áldozatai vagy sérültjei. A helyszínről az éjszaka egy részeg fiatalt kellett kórházba szállítani, továbbá a tömegben egy fiatal rosszul lett a tragédiát követően, őt a helyszínen ellátták a mentősök. Ezek az esetek azonban a mentőszolgálat szerint nem függtek össze a három lány halálával.

A mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrség vasárnap reggel még nem tudott információt adni arról, hogy mikorra lesz eredménye az orvos szakértői vizsgálatnak. Korábban, hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna.

Az MTI korábban, nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva, azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők. Ugyanezt erősítették meg állítólagos szemtanúk internetes beszámolói is. "Sajnos fél méterről láttam az áldozatokat, és az egyik lány oldalán volt egy kb 15 centi hosszú karcolás. A félhomályban ezt nézhette valaki szúrt sebnek. Senkit nem szúrtak le a helyen, vérfolt sem volt sehol, és az áldozatokon sem volt szúrásnyom. a tömeg taposta el őket, a kitört pánik során" - írta egy szemtanú a Facebook-on.

A West Balkán üzemeltetője az Index.hu-nak nem nyilatkozott, de annyit közölt, hogy külsős cég szervezte a rendezvényt, amelyen három fiatal lány vesztette életét - feltehetően a tömegpánik következtében.

Tekintse meg képgalériánkat!
©

A hvg.hu tudósítója a helyszínen beszélt szombatról vasárnapra virradóra a szemtanúkkal. Néhány fiatal látta, amint egy lányt - feltehetően az egyik ádozatot a három közül - a karjukban visznek ki a diszkóból. A fiatal lány ekkor már eszméletlen állapotban volt. A szórakozóhelyen óriási tömeg gyűlt össze szombat este. Becslések szerint legalább ezren lehettek - a rendőrség szóvivője, Horváth Katalin Fanni is erről beszélt éjjel fél háromkor az újságíróknak.

A West Balkán működési engedélyét két hete visszavonta az VI. kerületi önkormányzat - hangzott el a Hír Tv vasárnap reggeli műsorában, az MTV-re hivatkozva.

Vizsgálja a rendőrség a szervezők felelősségét is a szombat esti tragédiában, amikor három fiatal lány vesztette életét egy fővárosi szórakozóhelyen. Ezzel párhuzamosan igazságügyi orvosszakértőt is bevontak, hogy kiderüljön, mi okozta a fiatalok halálát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Diszkótragédia: nem egyértelmű, mi okozta az áldozatok halálát

Még nem egyértelmű, hogy mi okozta a halálát a Nyugati téri szórakozóhelyen történt tragédia három áldozatának, a halál pontos okát igazságügyi orvosszakértői vizsgálat állapítja meg - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

Eltűnt egy 12 éves lány Józsefvárosban

Eltűnt egy 12 éves lány Józsefvárosban

Washington Post: Az Orbán-kormánynak is dolgozott a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója

Washington Post: Az Orbán-kormánynak is dolgozott a Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatója

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs

Itt a Huawei új mobilja, az egymillió forintos Mate Xs