szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos közölte: már a birtokában vannak azokkal a filozófuspályázatokkal kapcsolatos iratok, amelyek ügyében átfogó vizsgálatot indított. A fideszes politikus hétfőn az MTI-nek úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy újabb büntetőfeljelentés születik. Időközben számos tiltakozás látott napvilágot, amely a filozófusok elleni támadás politikai indíttatása miatti felháborodásnak adott hangot.

A Magyar Nemzet múlt héten írt arról, hogy átfogó vizsgálatot indít Budai Gyula azoknak a több mint 400 millió forint közpénzt felemésztő filozófiai pályaműveknek az ügyében, amelyeknek "ellentmondásaira" a napilap cikksorozatban hívta fel a figyelmet. A kormánybiztos hétfőn az MTI-nek felidézte, január elején feljelentést tett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézete és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közötti hetvenmillió forintos támogatási szerződés miatt. Elmondta ugyanakkor, hogy a többi, csaknem félmilliárd forintos összegű pályázattal kapcsolatos iratokat - így például szerződéseket, számlákat - is bekérte, s ezek már a birtokában vannak. Mint fogalmazott, elképzelhető, hogy ezek ügyében is büntetőfeljelentés fog születni, mert "nagyon érdekes dolgokat találtunk a külsős megbízási díjakkal kapcsolatban". Példaként párizsi vonatjegyet és 800 ezres szállodaszámlát említett a politikus, aki szerint "óriási visszaélések" történtek.

A Budai Gyula által tett feljelentéssel összefüggésben a rendőrség múlt pénteken azt közölte az MTI megkeresésére, hogy eljárást folytatnak hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A rendőrség tájékoztatása szerint már tavaly ősszel eljárást indítottak az ügyben, de - mint Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője fogalmazott - vizsgálják az ezzel kapcsolatos, azóta érkezett feljelentés tartalmát. További információkkal a nyomozás érdekeire való tekintettel nem szolgáltak.

A filozófusokat ért támadások és vádaskodás ellen tiltakozik a "Hagyják abba a filozófusok rágalmazását!" nevű  Facebook-csoport, melyet a Modem, a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója, Kósa Lajos fideszes polgármester korábbi tanácsadója indított. Gulyás maga is filozófus, a megvádolt Vajda Mihály tanítványa. Gulyás korábban levélben tiltakozott a Magyar Nemzet vádjai ellen - írta korábban a Hírszerző. „Tiltakozunk a jelentős magyar filozófusok ellen indult, alpári hangvételű sajtótámadások miatt! A ténybeli valótlanságoktól és tévedésektől hemzsegő, prekoncepciózus szövegek közlése olyan súlyos károkat okoz a magyar kultúrában, amelyek miatt erkölcsi kötelességünk ilyen módon is kifejezni megdöbbenésünket” – olvasható abban a felhívásban, amit a múzeumigazgató, Gulyás tett közzé a Facebookon. A mozgalomnak már több tucat tagja van, nagyrészt fiatal filozófusok, kritikusok csatlakoztak a csoporthoz.

Foglalkozott a támadással több írásában a Galamus-csoport is, amelynek egyik cikke szerint „a Filozófiai Intézet kutatóival szemben indított talicska-vádak hihetetlenül átlátszóak és nevetségesek. Egy vádiratként benyújtott papírlap fénymásolata (nagyjából ebben merült ki a „dokumentáció”) semmiképp sem elég ahhoz, hogy az olvasók aznap elbizonytalanodás nélkül beszéljék meg a barátaikkal: Te, képzeld, van már bizonyíték arra, hogy ezek loptak! – És mi az? – Hát a feljelentő feljelentése. Ott van, fénymásolatban, a lapban.”

Heller Ágnes a Magyar Narancs múlt csütörtökön megjelent számában olvasható interjújában felhívta a figyelmet arra: a Magyar Nemzet a cikke címében - "Félmilliárdot kutattak el Hellerék" - az ő nevével jelölte az állítólagos "hálózat" ténykedését. Leszögezte: "a pályázatok vezetői között vannak barátaim és vannak, akiket egyáltalán nem ismerek, vagy legfeljebb csak távolról". A pályázatok elbírálása kapcsán azt mondta, nem a jelentkezők dolga eldönteni, hogy a témájuk egybevág-e a kiírással, hanem azoknak, akik erről határoznak. Ha a pályázatot elfogadják, akkor a jelentkezőkre már csak egyetlen kritérium vonatkozik: az, hogy teljesítették-e, amit vállaltak - tette hozzá.

A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével, azt állítva, hogy hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör. A napilap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt vissza kellett volna utasítani. Kitért arra: a 2005-ös Jedlik Ányos-program keretében egy Heller Ágnes vezette konzorcium 53,9 millió forintot nyert el; a pályázat bírálóbizottságának és a nyertes alapítványnak is tagja volt Bacsó Béla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!