szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmeorvosi szakértői vélemény szerint nem állapítható meg olyan kóros elmeállapot, amely azt indokolta volna, hogy rendkívüli helyzetben ne a szakmai ismereteinek megfelelően viselkedjen Geréb Ágnes.

A Fővárosi Bíróságon kedden folytatódott a szülész-nőgyógyász és négy társa ellen indított büntetőper, amelyben négy otthonszülés miatt - egyebek mellett - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád.

A tavaly júniusban kezdődött tárgyalások során októberben rendelték el a Geréb Ágnes elmeállapotára vonatkozó szakértői vizsgálatot. A keddi tárgyaláson Cserni János bíró által felolvasott dokumentum szerint: "Geréb Ágnes jelenleg nem elmebeteg", és a cselekmény elkövetésének idején sem állt fenn nála kóros mértékű lehangoltság, nem mutatkozott paranoiditás vagy öngyilkos hajlam. Az elmeorvosi vizsgálat idején ugyanakkor kissé labilis volt a hangulata, ami a szakértő szerint összefügghet azzal, hogy a szülész-nőgyógyász ellen akkoriban is eljárás folyt. Ennek kapcsán azt is leírták, hogy előzetes letartóztatása idején az Anna Kareninát olvasta.

A vádban szereplő négy ügy közül Geréb Ágnes háromban - egy-egy 2003-ban, 2006-ban és 2009-ben levezetett otthonszülésben - érintett. A szülész-nőgyógyász korábban azt vallotta, hogy nem bűnös abban a két ügyben, amelyek során két újszülött meghalt. A keddi tárgyaláson szakértői vélemények hangzottak el a 2006-os esettel kapcsolatban is, amelyben a másodrendű vádlott által - Geréb Ágnes születésházában - levezett szülés során a kismama kivérzett állapotba került, ezért mentővel kellett kórházba szállítani őt és gyermekét. A tárgyalás délután folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina