szerző:
hvg.hu

Hűtlen kezelés bűnsegédletével gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség a XIV. kerületi MSZP szervezetének egyik tagját, mondván, olyan tanácsadói szerződést kötött vele Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester, amely szükségtelen volt. Kedden ült volna össze a zuglói képviselőtestület, ahol Kovács-Csincsák letette volna a képviselői esküt, mivel ő került a mandátumáról lemondott Tóth Csaba helyére.

Tavaly augusztusában pattant ki, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az előzetesben lévő Hunvald György ügyeihez egy újabbat csatolt hozzá, s a volt polgármestert két rendbeli jelentős vagyoni hátrány okozásával gyanúsították meg. A két volt zuglói képviselő, az SZDSZ-es Killik Jenővel és a helyi MSZP frakcióvezetőjével, Kovács-Csincsák Lászlóval megkötött tanácsadói szerződésekkel a főügyészség szerint mintegy 11 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

Mint akkor az ügyészség beszámolt róla, Hunvald 2007 novemberében hároméves, havi négyszázezres javadalmazással járó tanácsadói megállapodást írt alá Kovács-Csincsák Lászlóval, akinek a közbiztonsággal kapcsolatban kellett tanácsokat adnia. A szerződést 2008 decemberében felbontották. Az ügyészség álláspontja szerint Kovács-Csincsák nem végzett szükséges és érdemi tevékenységet, ám a volt erzsébetvárosi polgármester leigazolta a teljesítéseket, s ez alapján a zuglói képviselőnek 5,2 millió forintot ki is fizettek.

Öt hónap alatt Kovács-Csincsák Lászlót az üggyel kapcsolatban nem kérdezték meg, január 18-án viszont hűtlen kezelés elkövetésével gyanúsították meg – mint azt a hvg.hu-val a KNYF szóvivője, Fazekas Géza közölte. A gyanúsítottat védő Gál András elmondta, az furcsa számára, hogy ennyi idő telt el a gyanúsításig. Hangsúlyozta, a főügyészségen panasszal éltek a gyanúsítás ellen és közölték, hogy Kovács-Csincsák László nem követett el bűncselekményt. Ugyanezt mondta el egyébként – a főügyészség tájékoztatása alapján – Killik Jenő is január 14-én történt gyanúsítotti kihallgatásán. Az üggyel kapcsolatban egyébként gyanúsított Weinek Leonárd egykori zuglói polgármester, mivel a Hunvald által kötött szerződésekért cserében ő két erzsébetvárosi politikussal – köztük Gál Györggyel – szerződött gazdálkodással kapcsolatos tanácsadói tevékenység végzésére, s okozott ezzel mintegy húszmillió forintos kárt a XIV. kerületnek – tette hozzá Fazekas Géza. Weinek a gyanúsítás ellen panasszal élt, de azt elutasította a Legfőbb Ügyészség.

Kovács-Csincsák meggyanúsításának időpontja azért érdekes – és azért mondta furcsának Kovács-Csincsák László is a hvg.hu kérdésére –, mert éppen január 18-án ült volna össze a zuglói képviselőtestület. Az ülés napirendi pontjai között szerepel Kovács-Csincsák eskütétele, mivel a képviselő-testületben listás mandátumáról lemondott szocialista Tóth Csaba helyére jelölték. A képviselő-testületi összejövetelt – a hvg.hu tudomása szerint – egy héttel később, január 27-én tartják meg. Úgy tudjuk, Zugló fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc semmiképpen nem akarta, hogy Kovács-Csincsákot jelölje az MSZP, mondván, hogy a Hunvald-ügyek kapcsán gyanúsított lehet. A zuglói szocialisták azonban nem választottak másik jelöltet.

Cs. B.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Újra Zuglóban a volt Hunvald-tanácsadó?

A zuglói képviselő-testületben listás mandátumáról lemondott MSZP-s Tóth Csaba helyére a Hunvald Györggyel kapcsolatos tanácsadói botrányban érintett Kovács-Csincsák Lászlót delegálhatják a szocialisták – értesült a Magyar Hírlap.

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Sosem láttak még ilyet: 31 km-es krátert fedeztek fel, egy meteorit becsapódása okozta – képek, videó

Sosem láttak még ilyet: 31 km-es krátert fedeztek fel, egy meteorit becsapódása okozta – képek, videó

DK: Rendkívüli ülést tart az Európai Néppárt elnöksége a Gruevszki-ügy miatt

DK: Rendkívüli ülést tart az Európai Néppárt elnöksége a Gruevszki-ügy miatt

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A nap fotói: 1500 forinton múlhat a láthatóság és az emberélet

A nap fotói: 1500 forinton múlhat a láthatóság és az emberélet