szerző:
hvg.hu

A Magyar Orvosi Kamara elnökének ereje az elmúlt években leginkább hangos megnyilvánulásaiban volt, megtámogatva azt a kormányra készülő ellenzék véleményével. Most viszont - úgy tűnik - már nincs szüksége az időközben hatalomra került Fidesznek a megmondóemberre

Dacosan – mondta egy névtelenséget kérő forrásunk arra válaszolva, miként tárgyalt Éger István a kormányváltás előtt. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) sarkos nyilatkozatairól ismert elnöke a jelen állás szerint mind egykori politikai támogatói (értsd Fidesz-KDNP), mind az orvostársadalom egy részének szemében kegyvesztett lett.

Már tavaly – ahogy akkor a Népszava megírta - a kötelező orvosi kamarai tagság és az azt szorgalmazó Éger István MOK-elnök ellen aláírásgyűjtésbe kezdtek az orvosok. Népszerűségének vélhetően az sem tesz jót, hogy a minisztérium végül – az egyeztetések ellenére – olyan törvénytervezetet nyújtott be, amelynek szövege nem egyezik a korábban a kamarákkal (a MOK mellett a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) egyeztetett változattal. A tárca ugyanakkor azt mondja: igaztalanak a vádak, az egyeztetéseken megbeszéltek szerepelnek a tervezetben. Az már csak hab a tortán, hogy Éger ellen január elején vizsgálatot is indítottak. Egy tardi háziorvos, Keszthelyi Gyula ugyanis tudni szerette volna, hogy mennyi pénz jár az elnöknek, mint a kamara első emberének, s kifogást emelt az ellen, hogy a köztestület adatlapján nem ismerteti a MOK elnökének tiszteletdíját - bár az közérdekű adatnak számít. Ügyészségi nyomozás indult, s ennek hírére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága is vizsgálatot indított. (Az adatvédelmi ombudsman már 2005-ben megállapította, hogy Éger bérezését nyilvánossá kell tenni.) Emiatt a közelmúltban inkább a fizetése, semmint a munkája kapcsán cikkeztek róla.

Éger István 2003-ban lett a MOK elnöke. Nevét az egészségpolitikával keveset foglalkozó hírolvasó a vizitdíj bevezetésének idején ismerhette meg. A Magyar Orvosi Kamara ezt ugyanis ellenezte – ahogy például a Fidesz is -, ugyanakkor annak megszüntetése után az így kieső bevételeket kérte számon a kormányon. A személyéről és a kamarán belüli feszültségekről 2010 októberében közölt cikket a medicalonline.hu. A lap akkor emlékeztetett, hogy Éger pozícióba kerülése annak volt köszönhető, hogy az őt támogató, a középnemzedékhez tartozó orvosok az interneten szervezkedtek, jóval nagyobb bázist mozgósítva, mint a klasszikus korteskedést választó jelölt. A MOK-elnök sokszor, számos témában hallatta a hangját, ismert lett személye és az is nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzékben lévő Fideszhez kötődik. A cikk ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy személyének köszönhető, hogy a közbeszéd meghatározó témája lett az egészségügy reform, illetve az ehhez kapcsolódó eltérő nézetek.

Joggal számolhatott volna azzal, hogy a kormányváltás számára és az általa képviselt orvostársadalom részére is az általa megálmodott fordulatot hozza - hiszn az elmúlt években következetesen támadta a kormány egészségpolitikáját. A Népszava egyenes arról írt ősszel, hogy Éger István már a választások előtt megállapodott a mostani kormánypártokkal, hogy „sokéves lobbitevékenységéért cserébe az egészségbiztosítóval azonos értékű jogkörökkel rendelkező kamarát vezethet majd”. Ez nem jött be. A Népszabadság pedig arról írt, attól lett csalódott Éger, hogy nem kapott kormányzati pozíciót.

„Olyan tárgyalópartner volt, aki egy adott elképzeléssel jött a megbeszélésre, és igazából attól eltérő álláspontra gyakorlatilag egyáltalán nem volt nyitott. Így elég nehéz volt közös álláspontot találni bármivel kapcsolatban is” – meséli forrásunk a kormányváltás előtti időket idézve, amikor közelről láthatta Éget tárgyalástechnikáját . Ez az alapállás – ha nem is ezzel a vehemenciával – valószínűleg a mostani kormánypártnál nem válik már be. Az egyetértés hiánya, a számonkérés valószínűleg pozícióvesztést hoz Égernek. Konfrontálódó személyisége, amely nyilván jobban feküdt, amikor valamivel, valakiknek az érdekében tudott szembe menni, s most visszaüt, amikor éppen az egykori támogatóiról van szó.

Akár csalódottság, akár szakmai elkötelezettség mondatta vele, de szeptemberben igen határozottan úgy fogalmazott: jelenleg "kegyelmi állapot" van az egészségügyben, de ennek messze-messze a vége felé járunk. Néhány hónappal később, január 3-án pedig már azt mondta: lejárt a kegyelmi időszak. Sőt azt is hozzátette: nem érzékelik a döntéshozóknál a fogékonyságot a problémák megoldására.

Mindeközben pedig a kamarán belül is forrnak az indulatok: az orvosok erős jogosítványokkal, vétójoggal bíró kamarát szeretnének, miközben jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a kormányzat a kötelező kamarai tagsággal és véleményezési joggal, független etikai rendszerrel „kedveskedne” csupán az érintetteknek. Ráadásul a jelenlegi állás szerint az is kérdéses, hogy mennyi pénz jut majd az orvosok bérének emelésére, s az egészségügyre.

„Égert megtanították egy folyamatra, hogyan kell kiabálni, ha valamit el akarunk érni. Csak az a gond, hogy most azokra kiabál, akik erre tanították. Valószínűleg keresnek majd helyette mást”- fogalmazott forrásunk azzal kapcsolatban, miért is eshetett ki a pixisből az egykori ellenzék kormányra kerülésével Éger. Véleménye szerint könnyen lehet, hogy a MOK első emberének pozíciója esetén sem a szakmaiság, inkább a politikai hovatartozás dönt majd. „A kamarában vannak Égertől jobbra álló figurák is”- teszi hozzá. Ugyanakkor úgy véli, hogy a szakma követelése sem feltétlenül következetes. „Összemossák egy erős szakszervezet és a kamara feladatait, utóbbinak például semmi szüksége egy törvénytervezettel kapcsolatos vétójogra”- mondja.

Éger persze minél látványosabb eredményt szeretett volna felmutatni, de a jelenlegi helyzet szerint ez nem nagyon fog sikerülni. Ráadásul – ahogy a medicalonline.hu is emlékezetett – éppen az egykori bázisa sokallt be tőle. „Valószínűleg egy politika által favorizált ember kerül a kamara élére. A szervezet vélhetően a kötelező tagság mellett gyenge jogosítványokkal kell, hogy majd beérje. Ráadásul az a Kánaán sem fog eljönni, ami ígértek a szakmának. Ennek ellenére nem gondolom, hogy egy emberként felhördülnek majd ez ellen az orvosok. Az orvostársadalom nem egységes, akik most a legelégedetlenebbek, azok például a házi orvosok, de még így sem hiszem, hogy utcára vonulnának emiatt. A kormány pedig néhány havonta egy szakmai egyeztetésen belengetett ígérettel elevickél valahogy”- sommáz a tűzközelben lévő forrásunk.

A lapunk által megkérdezett orvosok véleménye is erősen megoszlott a kérdésben. Volt, aki azt mondta, Éger a figyelemfelkeltésben jó volt, de most valóban kicsit erőtlennek tűnik, volt aki viszont úgy fogalmazott: sosem kedvelte Égert, bár a 2003-as megválasztása fordulatot hozott a kamara életében. Kérdés, ez mire elég.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/Magyar Nemzet Itthon

Éger a kormány egészségpolitikáját bírálja

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondja: letelt az új kormánynak járó kegyelmi időszak. Éger István a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban sokkal több és komolyabb közérzetjavító, pénzügyi forrást nem igénylő lépést lehetett volna megtenni az egészségügyben.

hvg.hu Itthon

Vizitdíj: élt 1 évet

A király meztelen, a rendszerváltás utáni időszak legkárosabb döntése, orosz rulett és csőd – lehet találgatni, ki és mikor mondta a vizitdíjról és az őt eltörlő népszavazásról. A miniszter és a szakma egyeztetni készül hétfői parlamenti döntés után. A vesztes szerepébe szoruló háziorvosok várnak, a betegek meg ötletelnek.

Papp László Tamás Vélemény

Egészségügy: nincs menekvés a zsaroló-sarcoló rendszerből?

Az egészségügyben egyelőre virágzik a korrupció, a tisztességes, humánus bánásmódot sok helyütt meg kell vásárolni,. Mikola István egy kismamától előre elkérni szándékozott, 80 ezer forint feletti hálapénz okán tesz feljelentést. Éger István, az Orvosi Kamara elnöke extra, ám legális díjazás bevezetését vetette fel. A kiegészítő betegbiztosítás a jelenlegi rendszer keretei között nem lenne csodaszer, de valamit enyhítene a helyzeten.

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

A New York Timesban védi Schmidt Mária a populizmust és Orbán illiberális rendszerét

A New York Timesban védi Schmidt Mária a populizmust és Orbán illiberális rendszerét

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Okosrózsafüzért dobott piacra a Vatikán

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni