szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az origo.hu a Magyar Villamos Művek Zrt.(MVM) ellen, így nyilvános az MVM őrző-védő szerződése - közölte a TASZ csütörtökön.

Az origo.hu újságírója a TASZ segítségével perelte be a Magyar Villamos Műveket, mert a társaság nem engedte megismerni a Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégével (CBSZ Zrt.) kötött szerződésének adatait.

A felperes augusztusban fordult a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez azzal a kéréssel, hogy küldje el neki a társaság ingatlanjainak őrzés-védelmére kötött szerződéseket. Az MVM mellett az elmúlt hónapokban több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről (Magyar Fejlesztési Bank, Szerencsejáték Zrt., Terror Háza Múzeum) is kiderült, hogy az új kormány megalakulása után a CBSZ-t bízták meg a védelmi feladatok ellátásával - olvasható a közleményben.

A TASZ emlékeztet: állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál a gazdálkodás átláthatósága törvényi követelmény, az MVM azonban elutasította az adatigénylést arra hivatkozva, hogy a társaság nem lát el közfeladatokat, a szerződés üzleti titkot képez, valamint, hogy a szerződés nyilvánosságra hozatala nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos és zavartalan működését.

A bíróság a tárgyaláson tanúként hallgatta meg az MVM biztonsági intézkedésekért felelős vezetőjét. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet az adatok nyilvánosságát mondta ki, azonban szűk körben a pervesztes félnek lehetősége van egyes részadatokat felismerhetetlenné tenni. Ilyen adat például, hogy milyen fegyvereket használnak, a pénzszállításnak mik a biztonsági követelményei. Megalapozatlannak találta a bíróság azt az alperesi érvelést, miszerint egész Magyarország áramellátását veszélyeztetné a szerződés nyilvánossága - olvasható a közleményben.

"Ez a döntés is jól mutatja, hogy a joggyakorlat egyértelmű abban a tekintetben, hogy állami cégek kötelesek a közvagyonnal való gazdálkodás állampolgári kontrollját tűrni. Sajnálatos, hogy ennek nem önmaguktól, hanem jellemzően csak bírósági döntést követően tesznek eleget" - idézi a közlemény Hüttl Tivadart, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetőjét.

Az MVM-mel kapcsolatos hír, hogy a cégcsoport szerdán jogerősen nyert pert a Figyelővel szemben, s így nem kötelezhető leányvállalataival kapcsolatos adatainak kezelésére, megőrzésére és azok közzétételére.

A döntéssel kapcsolatban a TASZ csütörtökön azt közölte: "a bíróság az alkotmányos alapjog érvényesíthetőségét szolgáló eljárási szabályok téves értelmezése, és a bizonyítékok nem megfelelő értékelése miatt" utasította el a Figyelő keresetét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az MVM pert nyert a Figyelővel szemben

A jogerős ítélet szerint az MVM nem kötelezhető leányvállalataival kapcsolatos adatainak kezelésére, megőrzésére és azok közzétételére - közölte a csoport szerdán az MTI-vel.

MTI Itthon

Első fokon pert nyert az MVM ellen az LMP

Első fokon pert nyert az LMP a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróság keddi döntése értelmében. A nem jogerős ítélet szerint a cégnek 15 napon belül ki kell adnia az úgynevezett offshore és szállodaügyekre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok költségeit.

MTI Gazdaság

Így növel profitot az MVM

A lakossági szolgáltatók felé nem csökkentette tarifáit, ám a központi áramnagykereskedelmet végző MVM tavalyi árverésein estek a belső árak - számol be a Népszabadság.

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást

30 éven át fejlesztették, bevetik a malária elleni védőoltást

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Putyin orosz hibrid luxuslimuzinja ledobta a tetejét – videó

Putyin orosz hibrid luxuslimuzinja ledobta a tetejét – videó