szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A feltörekvő országok lakói sokkal bizakodóbbak a gazdasági kibontakozást illetően, mint a fejlettebb államok polgárai - derül ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet felméréséből, amit a január 26-30. között Davosban tartandó világgazdasági fórumra készített.

Az Ipsos összeállítása szerint a brazilok bíznak a legjobban abban, hogy gazdaságuk fél év múlva jobb állapotban lesz, mint most: a megkérdezettek 78 százaléka véli így. Ugyanez az arány mindössze 4 százalék Franciaországban - a legalacsonyabb a felmért 24 országban. Magyarország is a sereghajtók között van Japánnal és Nagy-Britanniával egyetemben. Brazília mögött a második helyen India áll, 61 százalékkal, majd Szaúd-Arábia és Kína következik, 47 és 44 százalékkal.

Európában pillanatnyilag Németország a legoptimistább, itt a megkérdezettek 27 százaléka bízik abban, hogy a gazdaság tovább erősödik a következő fél évben. Az egyes országcsoportok szerint Latin-Amerika a legderűlátóbb 52 százalékkal, a következő 50 százalékkal a Brazília, Oroszország, India, Kína alkotta BRIC csoport, 32 százalék az optimisták aránya a Közel-Keleten és Afrikában, Európa 16 százalékkal a sor végén kullog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Népszabadság: kedveltebb lett az EU a Szonda Ipsos felmérése szerint

A Népszabadság által közölt a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából kiderült: míg júliusban 38 százalék volt azok száma, akik Magyarország európai uniós csatlakozásában inkább előnyt láttak, addig most január elején már a megkérdezettek 46 százaléka vélte úgy, hogy a tagság előnyös az ország számára.