szerző:
MTI

A civil szervezeteknek köszönhetően nem romlott jelentősen a hajléktalanok téli ellátása, ám az elszegényedés körülményei nem szűntek meg, az ellátásra szorulók száma növekedhet, ezért az aluljárók "megtisztítása" nem vezet eredménye - közölte az ombudsman vasárnap.

"Nem szolgálja a probléma enyhítését az sem, hogy az önkormányzatok januártól szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület 'életvitelszerű használatát'" - olvasható Szabó Máté közleményében.

Az utóbbi években jelentősen javult a legtöbb hajléktalan és az ellátó szervezet együttműködése. Ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek és helyükre szigor, törvényi fenyegetés, hatósági zaklatás kerül, az sérti a hajléktalanok emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját, és ez a tendencia hosszú távon nem jelenthet semmiféle megoldást. Az ilyen intézkedések nem szolgálják sem a hajléktalan emberek társadalomba visszailleszkedését, sem a hajléktalanság megelőzését, legkevésbé pedig annak felszámolását, ami az Európai Unió által kitűzött cél. A jövőben is csak akkor kezelhető eredményesen a hajléktalanság és a hajléktalanok problémája, ha az ellátórendszer lehetőségei nem szűkülnek, hanem az érintettek által is elfogadható módon fejlődnek - közölte Szabó Máté.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hírszerző/FH Itthon

Börtönlét: az ombudsman szerint csökkenteni kell a telefondíjakat

Az ombudsman szerint a börtönökben a telefonhasználat korlátozása és díjszabása visszásságot jelent, a rács mögötti bolt árai viszont nem túlzottan magasak. Szabó Máté az javasolta a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy biztosítsa a védőkkel való korlátlan telefonbeszélgetést, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát pedig arra kérte, hogy egyeztessen a percdíjak csökkentéséről, és a kedvezményes díjszabás kialakításáról.

MTI Itthon

BM: rendben van a fiatalkorúak elzárása

A Belügyminisztérium szerint teljes összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével a magyar szabályozás, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára.

MTI Itthon

Átverés-veszély: nehéz azonosítani a vagyonőröket

Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága, ami nehezíti az esetlegesen elkövetett jogellenes intézkedések miatti eljárást - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman problémásnak tartja azt is, hogy nincs a személy - és vagyonőröknek megfelelő szakmai ellenőrzése.

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett