szerző:
MTI

Orbán Viktor egy olyan centralizált demokráciát kíván kiépíteni Magyarországon, amely korlátok nélkül érvényesíti a többség akaratát, és amely nem tűri az ellensúlyokat - hangoztatta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője vasárnap Szombathelyen.

A jelenlegi kétharmados hatalom, "azzal eteti az embereket", hogy a centralizált demokrácia majd gyógyírt ad gondjaikra sérelmeikre, a kormányzat elmúlt kilenc hónapban folytatott társadalom- és gazdaságpolitikája azonban árulkodó - mondta egy osztrák és magyar zöldszervezetek számára rendezett regionális fórumon, ahol a belpolitikai helyzetről fejtette ki véleményét.

Az elmúlt hónapokban csökkentették a tőkejövedelmek adóját, intézkedéseikkel a gazdagabb nagycsaládoknak kedveznek, nyíltan a középosztályt részesítik előnyökben, a hajléktalanság kérdését viszont rendészeti eszközökkel próbálják megoldani - fűzte hozzá. Mint mondta, ebbe a centralizált demokráciába nem fér bele, hogy az állampolgár, ha a zsebében "kutakodnak", közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, de nem fér bele a sztrájkjog eddigi gyakorlása és a társadalmi kontrollt jelentő nyilvánosság ellenőrzés nélküli működése sem.

Nem arról van szó, hogy itt január elsejétől nem lehet leírni egy bíráló szót sem, hanem arról, hogy a médiatörvényben vannak olyan regulák, amelyekhez hasonlóhoz a Kádár-korszakban már hozzászokhattunk; ezeket a regulákat senki nem veszi igazán komolyan, de ezek a regulák alkalmasak arra, hogy a hatalom teljes erejével lesújthasson, ha valaki igazán veszélyessé válik - fejtette ki Schiffer András. Hasonló szabályozás lépett életbe az állami alkalmazottakra is, akik esetében bármikor indoklás nélkül meg lehet szabadulni attól, aki a hatalomnak nem tetszik - tette hozzá.

Schiffer András szerint mindezek ellenére nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született, és más országokban, például Olaszországban és Franciaországban is vannak a hatalomgyakorlásnak olyan elemei, amelyeket kiragadva túlzó bírálatokat lehetne megfogalmazni. Az LMP frakcióvezetője szerint túlzás, ami az elmúlt hetekben Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi sajtóban megjelent, noha az Európai Parlamentben elhangzott bírálatok nagy része jogos, nem lehet Magyarországot olyan országgal egy lapon említeni, ahol antidemokratikus rendszer működik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Jávor terepen: "nehéz felkészülni a rendkívüli helyzetre"

A vízügyi igazgatóságok szakemberei elismerésre méltóan küzdenek a az Alföldet egyre jobban elöntő belvíz ellen, de az ország keleti felében kialakult rendkívüli helyzetre nagyon nehéz felkészülni - mondta Jávor Benedek (LMP), a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke Szolnokon.

MTI Itthon

LMP: lehet olcsóbb a tömegközlekedés

Az LMP szerint olcsóbb és színvonalasabb lenne a budapesti tömegközlekedés, ha például a BKV bevezetné az időalapú menetjegyeket, vagy ha az eddig kihasználatlan bevételi forrásokat is kihasználná a cég.

MTI Itthon

Négyen kiléptek az LMP választmányából

Január 16-án ügyvezetővé alakult át az LMP választmánya, miután a testület eredetileg megválasztott 13 tagja közül négyen adták vissza a megbízatásukat - erősítette meg az MTI információját Tordai Bence, a testület szóvivője kedden. A párt márciusi kongresszusán döntenek az új választmány tagjairól.

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Annyi bevétele lett a felcsúti akadémiának, mint egy évvel korábban a teljes NB I.-nek

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék