szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új közoktatási törvény koncepciójáról tárgyalt Gáncs Péterrel, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspökével az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa a tanácskozáson jelezte: a kormány "védett sávot" biztosítana a hittanóráknak.

A 6 és 8 osztályos gimnáziumok jövőjéről is szó volt a Déli Evangélikus Egyházkerület székházában tartott megbeszélésen - mondta pénteken Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek. Ezzel kapcsolatban Hoffmann Rózsa jelezte, hogy ezek arányát szeretnék csökkenteni, ugyanakkor az egyházat biztosította arról: ha ezek az egyházi intézmények színvonalas munkát végeznek, mindenképpen folytathatják munkájukat.

A hitoktatás kérdése is felmerült, miszerint a jövőben kötelezően választhatnak a diákok a hittan vagy az erkölcstan tanulása között. A kormányzat szándéka, hogy a hittanóráknak "védettebb sávot biztosítsanak", azaz ne kelljen nulladik órában vagy délután hittanórákra járniuk - jegyezte meg a püspök.

Gáncs Péter szerint az egyházaknak össze kell fogniuk a hittanoktatásban, ez azonban még sok egyeztetést igényel. Egyebek mellett óvodai szinten is hasznos lenne a bibliai alapismeretek átadása - tette hozzá a püspök. 

A tárgyaláson szóba került az is, hogy több önkormányzat - anyagi okokból - szeretne átadni közoktatási intézményeket az egyháznak.     Gáncs Péter arról is beszélt, hogy folytatódik a kormányzat és az egyház közötti párbeszéd, a későbbiekben is várja az oktatási államtitkárság az észrevételeiket. Az evangélikus egyház decemberben egy 20 oldalas dokumentumot küldött el a kormányzatnak a közoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

A kormány lehetőséget ad magának, hogy őszig fenntartsa a veszélyhelyzetet

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban

Radar360: Visszautasított vakcinák és új klímacélok az EU-ban