szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar munkaerő nem mobil, s a szakképzési idő is túl hosszú - ezekről beszélt Czomba Sándor az InfoRádióban.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára  azt mondta az InfoRádiónak, hogy egyes térségekben jól működik a gazdaság, de másutt óriási problémák vannak. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít, s ezt rövid távon nem is lehet növelni - fogalmazott a politikus.

Az, aki egy beregi kistelepülésen eladja a lakását, legfeljebb albérletet tud bérelni a pénzből Budapesten, így nehezen mozdítható, még akkor is, ha a fővárosi régióban jobbak a munkalehetőségek - emelte ki a politikus, aki úgy véli: a mobilitást visszatartja az is, hogy "nem egyszerű ma Magyarországon közlekedni". Hozzátette: a keleti és a nyugati régió közötti óriásira nyílt ollót is szűkíteni kell.

Kitért a szakképzés problémájára is, elmondta, hogy a kormány szűkítené a képzés időtartamát, és azt tervezi, hogy 18-ról 17 évre viszi le a tankötelezettségi kort, valamint visszahozná a három éves szakképzést, sok gyakorlattal és válllakozások bevonásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!