szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Salgótarján közgyűlése február 17-én dönt az idei költségvetésről, ekkor tárgyalnak két általános iskola, a Rákóczi Ferenc és a Bóna Kovács Károly tervezett bezárásáról is.

Az iskolabezárások ellen tiltakozó szülők 2020 aláírást gyűjtöttek össze, és adtak át hétfőn Salgótarján alpolgármesterének és jegyzőjének - közölte az egyik szervező. Salgótarján közgyűlése február 17-én dönt az idei költségvetésről, ekkor tárgyalnak két általános iskola, a Rákóczi Ferenc és a Bóna Kovács Károly tervezett bezárásáról is. A nógrádi megyeszékhelyen múlt csütörtökön tüntetést szerveztek a bezárások hírére, a városháza előtti demonstráción 300-400 ember vett részt.

Baranyi Róbertné, az iskolabezárások elleni tiltakozás egyik szervezője az MTI-nek elmondta: a 2020 aláírást, valamint a csütörtökön felolvasott petíciót adták a város vezetőinek. Hozzátette: a szülők elmennek a közgyűlés február 17-i ülésére is. A szervező azt is elmondta: három érintett salgótarjáni képviselőt - a közeli napokra tervezett - fórumra hívnak meg, de valamennyi képviselőnek elküldenek egy levelet a petíció kíséretében, és azt kérik, nyilatkozzanak, mi a véleményük a bezárásokról, illetve hogyan szavaznak majd 17-én.

A szülők a petícióban már kérték, hogy a képviselők név szerinti szavazással döntsenek a kérdésben. Megfogalmazták azt is: előzetes tájékoztatást várnak a város polgármesterétől és képviselőitől a gyermekeik jövőjét befolyásoló döntésekről, nem pedig kész tényeket, amelyeket a "nem volt más lehetőség" és "a költségvetés miatt szükséges" hivatkozás mögé bújtatnak. "Ha nincs más lehetőség, akkor valószínűleg nem a megfelelő embereket választottuk képviselőinknek" - írják.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere az MTI-nek korábban elmondta: olyan tervet tesznek majd a közgyűlés elé, amelynek értelmében a Rákóczi és a Bóna iskolák épületét többé nem oktatási intézményként használják. Hozzátette: eddig is volt már ugyan integráció az alapképzésben, de az épületek megmaradtak, így egy-egy tagiskola 50-60 százalékos kihasználtsággal működik. A polgármester kitért arra is: a szakágazatnak a következő hónapokban kell lefolytatnia az egyeztetéseket arról, hogy hol helyezik majd el az érintett gyerekeket.

Salgótarján következő közgyűlési ülésén a két iskola mellett egy óvoda bezárása is napirenden lesz, a javaslat szerint a Napsugár Tagóvoda épületét is kivonják az ellátásból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!