szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Értesüléseink szerint őrizetbe vették Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját. A sukorói beruházás kapcsán már hűtlen kezeléssel meggyanúsított Tátrait most a moszkvai kereskedelmi képviselet épületének eladásával kapcsolatban vették elő. A volt vezérigazgató mellett őrizetbe vették a Külügyminisztérium egykori államtitkárát, Fekszi Mártát is.

Mint korábban beszámoltunk róla, kedden 13 óra körül gyanúsítottként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt közigazgatása államtitkárát, Székely Árpád egykori moszkvai nagykövetet és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját, aki a sukorói beruházás kapcsán már gyanúsított a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatban. A főügyészség szóvivője, Fazekas Géza nem kívánta kommentálni a hírt.

A moszkvai kereskedelmi képviselet épületének eladásáról 2007-ben döntöttek. Egy évvel később a Diamond Airé lett az ingatlan. Az eladás körülményei azonban elég zavarosak voltak: a pályázat kiírása előtt már átutalta a vételárat a vállalkozás. Végül a szerződést felbontották és újat kötöttek, igaz a Diamond Air maradt. A társaság mögött offshore cégek állnak, de a vevő beazonosítható volt Viktor Vekselberg személyében, mivel az ő vagyonkezelő cégének vezetőivel találkozott Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet. A cég 3,5 milliárd forintért jutott az épülethez.

Ennek az ügyletnek a kapcsán vizsgálja a KNYF Tátrai Miklós és Fekszi Márta felelősségét, akiket most – úgy tudjuk – őrizetbe is vettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!