szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tömör, méltóságteljes, emelkedett hangú alaptörvényt alkotna a kormánytöbbség; erről a fideszes Mátrai Márta, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke beszélt újságíróknak Siófokon, ahol szerdától péntekig kihelyezett, zárt frakcióülést tart a Fidesz-KDNP-frakciószövetség.

 A tanácskozás előtt - amelynek kiemelt témája az alkotmányozás - a politikus kifejtette: az új alkotmány koncepciója teljesen eltér a jelenleg hatályos alaptörvénytől. "Az volt a cél, hogy egy alapjaiban más alkotmányt hozzunk létre. Egy tömör, méltóságteljes, emelkedett hangú alkotmányt, amelynek gyökerei már nem nyúlnak vissza a pártállami rendszerbe" - fogalmazott az országgyűlési képviselő. Szólt arról is, hogy a koncepcióban az áll, az új alkotmány preambuluma utaljon az ország ezeréves történelmére, nemzeti értékeire, a kereszténységre, a Szent Koronára, tehát mindenre, "amire büszke lehet a magyar ember".

A koncepció kiemeli a család, a házasság, az emberi jogok védelmét és a nemzeti összetartozást - mondta Mátrai Márta, nagyon fontos változásnak nevezve, hogy az alapvető értékekről és jogokról szóló fejezetet a jelenlegi alkotmánnyal szemben nem az alaptörvény végére, hanem annak elejére helyezi a tervezet. Elmondta azt is, hogy az alkotmányozás mellett a háromnapos frakcióülésen szó lesz a parlament tavaszi ülésszakának törvényhozási munkájáról, továbbá oktatásról, egészségügyről és napi politikai kérdésekről is.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Végre belenézhetünk a Berlinalén versenyző magyar filmbe

Végre belenézhetünk a Berlinalén versenyző magyar filmbe

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa

Az örökkévalóságba visz el Chick Corea életműcsúcsa